Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους είχαν την Τετάρτη, κατά τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με το πρόγραμμα της ιταλικής κυβέρνησης σχετικά με τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών.

Ads

Η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε πως «δεν μπορούμε κάθε χρόνο συζητούμε τα ίδια πράγματα. Οι κανόνες της ευρωζώνης για τη διάσωση και αναδιάρθρωση των τραπεζών αφήνουν αρκετά περιθώρια χειρισμού στα κράτη-μέλη».

Στην ουσία αυτό που τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ είναι πως η τυχόν διάσωση των ιταλικών τραπεζών θα πρέπει να γίνει με bail in, δηλαδή διάσωση εκ των έσω με «κούρεμα» των μετόχων και ομολογιούχων και στη συνέχεια αν χρειαστεί και των καταθετών με λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έσπευσε να απαντήσει στην καγκελάριο σε έντονο ύφος, υπογραμμίζοντας πως «γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για τις τράπεζες και το πως θα εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας, σεβόμενοι ταυτόχρονα τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Δεν είμαστε εδώ για να μας κάνει κάποιος τον δάσκαλο».

Ads

«Ποτέ δεν ζητήσαμε να αλλάξουμε τους κανόνες. Στην τρέχουσα κατάσταση και εάν υπάρξουν προβλήματα είμαστε ικανοί, σεβόμενοι τους κανόνες, να προστατεύσουμε τα χρήματα των καταθετών» τόνισε ο Ματέο Ρέντσι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει να «ρίξει» στο τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας κεφάλαια ύψους 40 δισ. ευρώ, προκειμένου να μην καταρρεύσει. Αρκετές ιταλικές τράπεζες έχουν υψηλότατα επίπεδα «κόκκινων» δανείων, ενώ οι μετοχές τους έχουν δεχθεί μεγάλες πιέσεις από την αρχή του έτους.

Το Βερολίνο διαφωνεί πλήρως με το σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης επιμένοντας στη διαδικασία του bail in, αποδεχόμενο τη διοχέτευση κρατικών κεφαλαίων μόνο εάν αυτή η διαδικασία αποδειχθεί ανεπαρκής για την αποφυγή της κατάρρευσης.