Κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποχωρεί από τον ρόλο του ως υπεύθυνος για την πολιτική μεταφορών, μετά τις αποκαλύψεις του Politico σχετικά με το σκάνδαλο Qatargate, ότι αποδέχθηκε δωρεάν πτήσεις με την Qatar Airways, ενώ η ομάδα του διαπραγματευόταν μια σημαντική αεροπορική συμφωνία με το κράτος του Κόλπου.

Ads

Ο Χένρικ Χολολέι, γενικός διευθυντής του τμήματος μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βρέθηκε στο επίκεντρο εσωτερικής έρευνας σχετικά με τις δωρεάν πτήσεις και με το εάν έπρεπε να απαλλάξει τον εαυτό του από κάθε σύγκρουση συμφερόντων.

Όπως αποκαλύπτει το Politico, ο Χολολέι «αποχωρεί» από τη θέση του επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Κινητικότητας και Μεταφορών  (DG MOVE) και θα αναλάβει καθήκοντα πολιτικού συμβούλου χωρίς διοικητική ευθύνη στη Γενική Διεύθυνση Διεθνών Συνεργασιών (DG INTPA) της Κομισιόν.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε τη «μετακίνηση» του Χολολέι για την 1η Απριλίου.

Ads

Το Politico ανέφερε πριν από ένα μήνα ότι η Χολολέι πέταξε δωρεάν στην business class της Qatar Airways εννέα φορές μεταξύ του 2015 και του 2021. Έξι από τις δωρεάν πτήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της κατάρτισης της συμφωνίας πρόσβασης στην αγορά μεταξύ της ΕΕ και της Ντόχα, και τέσσερις από αυτές πληρώθηκαν από την κυβέρνηση του Κατάρ ή έναν όμιλο με δεσμούς με το Κατάρ.

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν αμέσως θύελλα επικρίσεων, εκκλήσεις για έρευνα και αιτήματα για αναθεώρηση των κανόνων. Η Επιτροπή αρχικά επέμεινε ότι ο Χολολέι δεν είχε παραβιάσει κανέναν κανόνα, αλλά αργότερα προχώρησε σε αυστηροποίηση των ίδιων κανόνων για να διασφαλίσει ότι η συμπεριφορά του δεν θα μπορούσε να επαναληφθεί στο μέλλον. 

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο εσωτερικό της Κομισιόν πλήθαιναν οι φωνές που ζητούσαν την παραίτηση Χολολέι.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποκαλύψεις έθεσαν την Επιτροπή εκ νέου υπό έλεγχο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ χειρίστηκαν τα λόμπι από την κυβέρνηση του Κατάρ, εν μέσω του συνεχιζόμενου σκανδάλου για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.