H κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης της γαλλικής εθνοσυνέλευσης με 269 ψήφους υπέρ έναντι 244 κατά και 53 αποχές, μεταξύ αυτών και 31 «ανταρτών» του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Ads

«Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας, θα σταθώ στο ύψος των περιστάσεων» υποσχέθηκε ο Βαλς μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Σημειώνεται πως οι ψήφοι που έλαβε η γαλλική κυβέρνηση είναι λιγότερες σε σχέση με αυτές που είχε εξασφαλίσει τον Απρίλιο λόγω της αποχής των 31 βουλευτών που έχουν εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία τους με τη δεξιά στροφή της πολιτική του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και κατ’ επέκταση και της κυβέρνησης.

Η ψήφος εμπιστοσύνης δίνει μια «ανάσα» στον Γάλλο πρόεδρο, η δημοτικότητα του οποίου έχει καταρρεύσει αγγίζοντας ιστορικό χαμηλό για πρόεδρο (περίπου στο 13% με 14%). Ο Φρανσουά Ολάντ αναμένεται την Πέμπτη να δώσει μια συνέντευξη Τύπου, ωστόσο η αντιπολίτευση αλλά και μια μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης αμφισβητεί τη νομιμοποίηση του Ολάντ να κυβερνά τη χώρα.

«Δεν αποτελείτε πια το τείχος προστασίας ενός προέδρου που χάνεται, καθώς έπειτα από 5 μήνες, έχετε όπως και εκείνος φθαρεί, έχετε ξεφτίσει. Έχετε φθαρεί χωρίς να κάνετε τίποτα—αυτός είναι ο άθλος σας» δήλωσε ειρωνικά ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δεξιάς Κριστιάν Ζακόμπ, πριν από την ψηφοφορία.

Ads