Με 395 ψήφους υπέρ, 200 κατά και 71 αποχές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα με το οποίο καλείται η Μεγάλη Βρετανία να υποβάλει επισήμως την αίτηση αποχώρησης από την Ε.Ε προτού γίνει οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση.

Συγκεκριμένα  το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να σεβαστεί την επιθυμία των Βρετανών πολιτών μέσω της ταχείας και συνεπούς εφαρμογής της διαδικασίας αποχώρησης, κατ’ αρχάς με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) το συντομότερο δυνατό, ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης και των διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Γιούνκερ σε Φάρατζ: Τι κάνετε εσείς εδώ

Η έκκληση της Ευρωβουλής στη Μ. Βρετανία για άμεση εκκίνηση των διαδικασιών του άρθρου 50 έχει ως στόχο, όπως σημειώνεται, να προστατευθεί η ακεραιότητα της Ένωσης από την αβεβαιότητα.
Οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν ότι το σώμα θα πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης, καθώς και κάθε νέα σχέση Ε.Ε. – Η.Β., ενώ πρέπει να έχει ρόλο και στις σχετικές διαπραγματεύσεις.

Στο ίδιο ψήφισμα σημειώνεται η επείγουσα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ανταποκριθεί η ΕΕ στις προσδοκίες των πολιτών της.

Να ακυρωθεί η βρετανική προεδρία το 2017

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί σε αλλαγή της σειράς της κυλιόμενης προεδρίας της Ε.Ε., ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να μην αναλάβει την προεδρία μέσα στο 2017, όπως είναι προγραμματισμένο.

Η ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου συνεδρίασε εκτάκτως την Τρίτη, 28 Ιουνίου,  για την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.