To τέλος του δικομματισμού είναι κι επίσημα γεγονός στην Ισπανία. Πρώτος αλλά όχι αυτοδύναμος τερματίζει την εκλογική κούρσα ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι, σύμφωνα με τα exit polls, σημειώνοντας μία πύρρειο νίκη αφού απέχει πολύ από τον στόχο των 176 εδρών.

Ads

Σύμφωνα με τα exit polls, πρώτο έρχεται το Λαϊκό Κόμμα με 26,8%, ενώ δεύτερο είναι το Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας με ποσοστό 21,7% και ακολουθούν οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ με 20,5% και οι Ciudadanos του Αλμπέρ Ριβέρα με 15,2%.

Όσον αφορά τις έδρες ο Μαριάνο Ραχόι συγκεντρώνει αρθροιστικά σε δύο exit polls από 114 έως 124. Σε ό,τι αφορά την κατανομή των εδρών βάσει του ισπανικού εκλογικού συστήματος η δεύτερη θέση ανήκει στους Σοσιαλιστές που συγκεντρώνουν από 79 έως 85 έδρες και το Podemos περνά τρίτο με 70 έως 80 έδρες. Ακολουθούν οι κεντρώοι – φιλελεύθεροι Ciudadanos με 40-50 έδρες.

Με δεδομένο ότι τόσο οι Σοσιαλιστές όσο και οι Podemos έχουν δηλώσει ότι δεν προτίθενται να συνεργαστούν με το Λαϊκό Κόμμα, ακόμα και αν το ισπανικό Ποτάμι – οι Ciudadanos – τείνει χείρα συνεργασίας, η αριθμητική των εδρών λέει ότι για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα χρειαστεί και τρίτο κόμμα.

Ads