Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της πρωθυπουργού της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, θα καταθέσει στις 5 Ιουλίου η συμμαχία της Αριστεράς «NUPES» υπό τον Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Ads

Υπενθυμίζεται πως μετά την ολοκλήρωση των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, η σύνθεση του κοινοβουλίου άλλαξε ριζικά με το κόμμα του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να χάνει την απόλυτη πλειοψηφία και το συνασπισμό της Αριστεράς να αναδεικνύεται σε αξιωματική αντιπολίτευση ως δεύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα. 

► Διαβάστε επίσης: Ο Μακρόν έχασε την πλειοψηφία και ξεμένει από «πρόθυμους»

«Η Ελ. Μπορν πρέπει να ακολουθήσει την παράδοση και να ζητήσει ψήφο εμποστοσύνης από την Εθνοσυνέλευση μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής της ενώπιον του σώματος», σημείωσε ο κ. Μελανσόν, συμπληρώνοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η πρωθυπουργός θα χάσει και η κυβέρνησή της θα πέσει. «Θα ηττηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της NUPES.

Ads

Η κυβέρνηση της Γαλλίας δεν είναι υποχρεωμένη να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης κατά την έναρξη της θητείας της Εθνοσυνέλευσης, ωστόσο πρέπει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του σώματος, καθώς εάν αυτό δεν συμβαίνει, μπορεί να ανατραπεί μέσω πρότασης μομφής, όπως επιχειρεί τώρα να πράξει ο αριστερός συνασπισμός.

Βάσει των αποτελεσμάτων, σε σύνολο 577 εδρών, το κυβερνητικό μπλοκ Ensemble λαμβάνει 245 έδρες ενώ για αυτοδύναμη κυβέρνηση απαιτούνται 289. Ο συνασπισμός της Αριστεράς NUPES κατέχει πλέον 131 έδρες, ο ακροδεξιός «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν 89 έδρες, η παραδοσιακή Κεντροδεξιά (Ρεπουμπλικανοί) και οι κεντρώοι σύμμαχοί της (Ένωση Δημοκρατών και Ανεξάρτητων – UDI) 64 έδρες (61+3), ενώ διάφοροι ανεξάρτητοι υποψήφιοι Αριστεράς-Κεντροαριστεράς 13 έδρες και διάφοροι ανεξάρτητοι υποψήφιοι της ευρύτερης Κεντροδεξιάς – Δεξιάς 9 έδρες. Έξι έδρες λαμβάνουν υποψήφιοι τοπικιστικού προσανατολισμού, 5 έδρες ανεξάρτητοι υποψήφιοι του χώρου του Κέντρου, 2 ανεξάρτητοι ακροδεξιοί υποψήφιοι, ενώ 1 έδρα λαμβάνει έτερος ανεξάρτητος υποψήφιος.

► Διαβάστε επίσης: Η πύρρειος νίκη του Μακρόν και η κρίση της γαλλικής δημοκρατίας

Η Ελιζαμπέτ Μπορν διορίστηκε τον Μάιο πρωθυπουργός από τον Εμ. Μακρόν μετά την έναρξη της δεύτερης θητείας στον προεδρικό θώκο. Σε περίπτωση υπερψήφισης της πρότασης μομφής, ένα πολύ πιθανό σενάριο βάσει της νέας σύνθεσης του κοινοβουλίου, ο πρόεδρος Μακρόν θα πρέπει να διορίσει νέο πρωθυπουργό και κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να εξασφαλίσει τη στήριξη και άλλων δυνάμεων στην Εθνοσυνέλευση. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας απομακρύνεται, καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται πως έχει ξεμείνει από πρόθυμους συμμάχους. Οι Ρεπουμπλικάνοι, το παραδοσιακό Δεξιό κόμμα της Γαλλίας, εμφανιζόταν μέχρι πριν τις κάλπες ως ο πιθανότερος συνεργάτης για το προεδρικό μπλοκ. Ωστόσο μια ημέρα μετά τις εκλογές, επίσημα, οι Ρεπουμπλικάνοι – με 61 έδρες – απέκλεισαν το ενδεχόμενο να σχηματίσουν συνασπισμό ή να έρθουν σε συμφωνία για συνεργασία με την παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με τον αρχηγό τους, Κριστιάν Ζακόμπ, οι βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων, συνεδρίασαν για να συζητήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και η θέση του κόμματος να μη συνεργαστεί με τον Μακρόν είναι ομόφωνη. Αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι ίσως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρέχουν στήριξη, κατά περίπτωση, στα νομοσχέδια της κυβέρνησης.

► Διαβάστε επίσης: Το πρώτο «όχι» για κυβέρνηση συνασπισμού στον Μακρόν

Υπενθυμίζεται ότι ο εκάστοτε πρόεδρος της Γαλλίας διατηρεί το δικαίωμα να διαλύει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύσσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, όχι όμως συχνότερα από μία φορά τον χρόνο. Υπογραμμίζουν ωστόσο παράλληλα πως αν προχωρήσει τώρα σε μια τέτοια κίνηση θα πρόκειται για πολιτική αυτοκτονία.