Το πολιτικό αδιέξοδο που έθεσε σε ακυβερνησία την Ισπανία εδώ και 10 μήνες έλαβε κι επισήμως τέλος.

Ads

Ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ρχόι, έλαβε την πολυπόθητη ψήφο εμπιστοσύνης στην ψηφοφορία που έγινε στο ισπανικό κοινοβούλιο το απόγευμα του Σαββάτου, σχηματίζοντας κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ο Ραχόι θα συγκυβερνήσει, μετ’εμποδίων, με τους Ciudadanos, καταφέρνοντας να συγκρότηση τη συγκεκριμένη λειψή συγκυβέρνηση με την έμμεση βοήθεια των Σοσιαλιστών, οι οποίοι απείχαν από την ψηφοφορία.

Ο Ραχόι χρειαζόταν απλή πλειοψηφία στη Βουλή για να εξασφαλίσει την επιστροφή του στην εξουσία. Κατάφερε να κερδίσει 170 θετικές ψήφους, 111 βουλευτές τον καταψήφισαν και 68 απείχαν.  

Ads

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι θα ορίσει τη νέα κυβέρνηση την προσεχή Πέμπτη.

Στις επάλξεις ο Πέδρο Σάντσεθ

Η επιλογή των Σοσιαλιστών να βοηθήσουν στη συγκρότηση κυβέρνησης διά της αποχής τους προκάλεσε εσωκομματική κρίση με τον επικεφαλής τους Πέδρο Σάντσεθ να παραδίδει τα ηνία.

Ο Σάντσεθ παραιτήθηκε μάλιστα λίγο πριν την ψηφοφορία και από βουλευτής. «Διαφωνώ βαθιά με την ιδέα να καταστεί δυνατή μια κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι», δήλωσε λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του ανακοινώνοντας την παραίτησή του, είπε επίσης ότι από τη Δευτέρα θα πάρει το αυτοκίνητό του και θα πάει να συναντήσει μαχητικούς υποστηρικτές του κόμματος στις τέσσερις γωνίες της Ισπανίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να διεκδικήσει μια νέα θητεία ως γενικός γραμματέας κατά το προσεχές συνέδριο του σοσιαλιστικού κόμματος.

«Παραμένω στην υπηρεσία της μαχητικής δράσης», είπε ζητώντας από την προσωρινή διοίκηση να συγκαλέσει το συνέδριο αυτό τη Δευτέρα. «Δεν θα λείψω από το ραντεβού» των προκριματικών, πρόσθεσε.