Επίθεση κατά της Άνγκελας Μέρκελ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ. Πιο συγκεκριμένα κατηγόρησε την καγκελάριο για την ενίσχυση του ακροδεξιού και ξενοφοβικού κόμματος AfD («Εναλλακτική για τη Γερμανία») λόγω της πολιτικής της στην προσφυγική κρίση. Τάχθηκε δε, στο πλευρό της Αυστρίας για το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου και ζήτησε η Γερμανία να υιοθετήσει σκληρή στάση απέναντι στον Ερντογάν. 

Ads

Ο Χορστ Ζεεχόφερ υποστήριξε ότι δεν είναι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας που έχει οδηγήσει στη μείωση του αριθμού των προσφύγων, αλλά το κλείσιμο της Βαλκανικής Διαδρομής.

«Η AfD σε αυτό το μέγεθος είναι προϊόν των τελευταίων μηνών. Τα αίτια βρίσκονται στην λανθασμένη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης τον Σεπτέμβριο του 2015 και στην περαιτέρω πορεία», δήλωσε στην «Welt am Sonntag» και έθεσε ως ορόσημο την 4η Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, όταν η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανώτατο όριο στον αριθμό των προσφύγων που θα δεχτεί η Γερμανία. 

«Στα μέσα του 2015 η AfD έφθανε το 5%, ενώ τώρα τα ποσοστά της είναι ακόμη και διψήφια και στις ανατολικές περιοχές φθάνουν ακόμη και το 20%» πρόσθεσε.

Ads

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο περιορισμός των προσφυγικών ροών δεν είναι επιτυχία της καγκελαρίου: «Έρχονται λιγότεροι αιτούντες άσυλο, διότι η βαλκανική οδός έχει σφραγιστεί από την ΠΓΔΜ και την Αυστρία», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας ακολούθησε. 

«Τη δουλειά την έκαναν άλλοι. Επωφελούμαστε αποκλειστικά από τις αποφάσεις της Αυστρίας και των βαλκανικών κρατών», είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε έτοιμος να στηρίξει την απειλή της Βιέννης να κλείσει το πέρασμα του Μπρένερ, ακόμη και με την συνδρομή της βαυαρικής αστυνομίας.

Σε ό,τι αφορά την στάση της Άγκυρας, ο Χορστ Ζεεχόφερ ζήτησε σκληρή στάση έναντι του Ταγίπ Ερντογάν και προειδοποίησε για τους κινδύνους από την εξάρτηση της Ευρώπης από την Τουρκία. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τον εκβιασμό», είπε.

Ερωτώμενος σχετικά με την προαναγγελθείσα προσφυγή της βαυαρικής κυβέρνησης στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον της προσφυγικής πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, ο Ζεεχόφερ εξήγησε ότι για την ώρα παραμένει στο συρτάρι, αλλά θα χρησιμοποιηθεί εφόσον η κατάσταση ξεφύγει και πάλι από τον έλεγχο.