Ο συντηρητικός νυν πρόεδρος Αντρέι Ντούντα επικρατεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά επίσημα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Ειδικότερα, προηγείται με μικρή διαφορά έναντι του φιλελεύθερου φιλοευρωπαίου Ραφάλ Τρσασκόφσκι, συγκεντρώνοντας το 51,2% των ψήφων, έναντι 48,79% του αντιπάλου του, με το 99,7% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, όπως διευκρίνισε η εκλογική επιτροπή.

Ads

Κατά την σκληρή προεκλογική μάχη τις τελευταίες εβδομάδες τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και η καθολική εκκλησία κινητοποιήθηκαν για να υποστηρίξουν τον νυν πρόεδρο, ο οποίος στράφηκε δεξιότερα για να κερδίσει ψηφοφόρους.

Έτσι ο Ντούντα χαρακτήρισε το κίνημα των ΛΟΑΤΚΙ ως «ιδεολογία πιο επικίνδυνη από τον κομμουνισμό» υποστηρίζοντας πως τα δικαίωματά τους απειλούν την πολωνική ταυτότητα. Αντίθετα, ο Τρζασκόφσκι, ως δήμαρχος της Βαρσοβίας, υπέγραψε μια δήλωση ανεκτικότητας για ΛΟΑΤΚΙ άτομα προκαλώντας αντιδράσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταγγείλει τη ρητορική και τη στάση κατά των ομοφυλοφίλων, ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι ζήτησαν την άρνηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης σε όσους δήμους της χώρας δήλωσαν «απαλλαγμένες από ΛΟΑΤ».

Ads

Η εκστρατεία του Ντούντα στοχοποίησε επίσης τον Τρζασκόφσκι ως κάποιον που θα ξεπουλούσε τα συμφέροντα των πολωνικών οικογενειών, σε μια χώρα όπου υπήρχε η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Ευρώπης πριν αποδεκατιστεί από το Ολοκαύτωμα των ναζί.