Πλήγμα της τάξης του 1 δισ. ευρώ προκάλεσε στους περίπου 60.000 Έλληνες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, η ξαφνική ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας ότι διακόπτει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 ανά ευρώ που είχε θεσπίσει για να ανασχέσει τις μαζικές αγορές μεσούσης της κρίσης, και που είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη στην αξία του ελβετικού νομίσματος.

Ads

Μετά την ανακοίνωση της SNB, επικράτησε προς στιγμή «πανικός» στις αγορές, με το ελβετικό νόμισμα να ενισχύεται κατά περίπου 30% σε σχέση με το ευρώ (0,805 φράγκα ανά ευρώ) και 25% συγκριτικά με το δολάριο (88 φράγκα ανά δολάριο). Στο -0,75% μείωσε τo επιτόκιο του ελβετικού φράγκου η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB), τονίζοντας πως το νόμισμα παραμένει υπερτιμημένο, αλλά λιγότερο από πριν.

Η εξέλιξη αυτή θα κοστίσει 1 δισ. ευρώ σε περισσότερους από 60.000 Έλληνες δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν δάνεια, κυρίως στεγαστικά, σε ελβετικό φράγκο. Σύμφωνα με τα τραπεζικά στοιχεία το ύψος των εν λόγω δανείων φτάνει τα 6 δισ. ευρώ και θα αγγίξει τα 7διδ. με την εξέλιξη αυτή.