Εξι διασώσεις μεταναστών και προσφύγων που επέβαιναν σε αυτοσχέδιους λέμβους πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στα διεθνή ύδατα, ιδίως στα ανοικτά της Μάλτας και της Λιβύης. Περισσότεροι από 700 μετανάστες διασώθηκαν, κυρίως στα ανοικτά της Μάλτας και της Λιβύης, ανακοίνωσε  ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός «SOS Méditerranée».

Ads

Στην τελευταία, το απόγευμα της Κυριακής, διασώθηκαν 106 άνθρωποι σε ένα υπερφορτωμένο σκάφος στα ανοικτά της Μάλτας. Το πλοιάριο που βρισκόταν σε κίνδυνο είχε εντοπιστεί από το πλοίο της γερμανικής ΜΚΟ «Sea-Watch». «Ο νεότερος επιζών αυτής της επιχείρησης είναι μόλις 3 μηνών», υπογράμμισε η «SOS Méditerranée», ναυλώτρια του πλοίου «Ocean Viking», που συνέλεξε αυτούς τους μετανάστες.

Μία ιδιαίτερα «επικίνδυνη» διάσωση το Σάββατο

Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έσωσαν περισσότερους από 400 ανθρώπους που κινδύνευσαν στην Κεντρική Μεσόγειο, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ads

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα «επικίνδυνη» και μεγάλης διάρκειας -έως τις πρώτες πρωινές ώρες- διάσωση ανθρώπων που βρίσκονταν σε ένα μεγάλο ξύλινο πλοιάριο που έμπαζε νερά, εξήγησε εκπρόσωπος της «SOS Méditerranée». Οι επιζώντες διανεμήθηκαν, στη συνέχεια, στα πλοία «Sea-Watch 3» και «Ocean Viking», όπου έλαβαν ιατρική φροντίδα.

Από το Σάββατο, το πλοίο «Ocean Viking» συμμετέχει στην έκτη επιχείρηση διάσωσης. Είχε ήδη μεταφέρει 196 άτομα κατά τη διάρκεια διαφόρων διασώσεων στα ανοικτά της Λιβύης το Σάββατο, ενώ, με τις δύο επιχειρήσεις της Κυριακής, οι επιζώντες είναι πλέον 555.

Μεταξύ αυτών, βρίσκονται τουλάχιστον 28 γυναίκες -δύο εκ των οποίων έγκυες- και 81 ανήλικα παιδιά, 66 εκ των οποίων ασυνόδευτα. Δεν έχει ακόμη καθοριστεί σε ποιο «ασφαλές» λιμάνι αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούν να αποβιβαστούν.

Μεταφέροντας 555 ανθρώπους, μια κατάσταση «αφόρητη», το διασωστικό πλοίο Ocean Viking αναζητά πλέον ασφαλές λιμάνι για να τους αποβιβάσει.

«Απευθύναμε αίτημα σε όλες τις αρμόδιες αρχές: στη Μάλτα, την Τυνησία, τη Λιβύη και σήμερα στην Ιταλία», ανέφερε η οργάνωση στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η Μάλτα απάντησε αρνητικά, ενώ η Λιβύη και η Τυνησία «δεν έχουν απαντήσει».

«Η κατάσταση είναι αφόρητη στο πλοίο», είπε μια εκπρόσωπος της SOS Méditerranée. «Λόγω της θαλασσοταραχής που εντείνεται και της αποπνικτικής ζέστης, η κατάσταση των ανθρώπων επιδεινώνεται», πρόσθεσε. «Πολλοί έχουν πάθει ναυτία. Κάποιοι λιποθύμησαν από τη ζέστη και τα δεινά που πέρασαν», έγραψε στο Twitter ένα μέλος της ιατρικής ομάδας της οργάνωσης.

Έπειτα από κάθε διάσωση, οι ΜΚΟ πρέπει να περιμένουν στα ανοιχτά, κάποιες φορές για πολλές ημέρες, μέχρι να εξασφαλίσουν «ασφαλές λιμάνι» σε κάποια χώρα για να αποβιβάσουν τους μετανάστες.

Παρά τη συνεχιζόμενη αναταραχή, η Λιβύη παραμένει ένα σημαντικό σημείο διέλευσης για δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που επιδιώκουν κάθε χρόνο να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω των ιταλικών ακτών, περίπου τριακόσια χιλιόμετρα από τις ακτές της Λιβύης.

Πρόσκληση για «βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης της μετανάστευσης»

Η εκπρόσωπος στη Γαλλία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Σελίν Σμιτ κάλεσε την Ευρώπη, στις αρχές Ιουλίου, να εξοπλιστεί «επειγόντως» με έναν μηχανισμό αυτόματης, προβλέψιμης και αλληλέγγυας κατανομής των διασωζόμενων μεταναστών, προκειμένου να παρέχει καλύτερη υποδοχή και να μην αφήνει στην πρώτη γραμμή μόνο τις χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο.

«Εάν κοιτάξουμε την Κεντρική Μεσόγειο (την πιο θανατηφόρα θαλάσσια μεταναστευτική διαδρομή στον κόσμο, που συνδέει τη Λιβύη με την Ιταλία και τη Μάλτα, ειδικότερα), πέρυσι, άνθρωποι φθάνουν λιγότεροι από 50.000 », είχε δηλώσει. «Αυτό είναι απολύτως διαχειρίσιμο δεδομένου του ευρωπαϊκού πληθυσμού και του αριθμού των ξεριζωμένων ανθρώπων στον κόσμο, ο οποίος έχει αγγίξει τα 82 εκατομμύρια ανθρώπους».

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης («ΔΟΜ»), οι αναχωρήσεις μεταναστών, οι αναχαιτίσεις και οι αφίξεις στην Κεντρική Μεσόγειο σημειώνουν αύξηση φέτος.

«Υποστηρίζοντας βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης της μετανάστευσης, καλύτερη διακυβέρνηση της μετανάστευσης και μεγαλύτερη αλληλεγγύη εκ μέρους των Κρατών-Μελών της Ε.Έ., μπορούμε να επιτύχουμε μία σαφέστερη, ασφαλέστερη και πιο ανθρώπινη προσέγγιση σε αυτό το ζήτημα, αρχής γενομένης από τη διάσωση στη θάλασσα», υποστήριξε, επίσης, ο εκπρόσωπος του «ΔΟΜ», Πωλ Ντιγιόν (Paul Dillon).

Σύμφωνα με τον «ΔΟΜ», τουλάχιστον 1.113 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο, το πρώτο εξάμηνο του 2021, κατά την προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη. Κατά τους ισχυρισμούς της, η «SOS Méditerranée» έχει διασώσει περισσότερους από 34.000 ανθρώπους από το Φεβρουάριο του 2016 μέχρι σήμερα, αρχικά το «Aquarius» και, στη συνέχεια, με το «Ocean Viking».