Περίπου 4.000 πρόσφυγες πέρασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από την Ουγγαρία στην Αυστρία, με τον αριθμό αυτό να αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί στη διάρκεια της ημέρας.

Ads

Νωρίτερα είχαν αρχίσει να φτάνουν στην Αυστρία τα πρώτα λεωφορεία που μεταφέρουν πρόσφυγες από την Ουγγαρία, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη χθες μεταξύ της Αυστρίας και της Γερμανίας ώστε να επιτραπεί η είσοδος προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός τους.

Η Ουγγαρία έβαλε εμπόδια στην είσοδο λεωφορείων από την Αυστρία για την μεταφορά των προσφύγων, ωστόσο η κατάσταση εξομαλύνθηκε μετά την επιβεβαίωση του καγκελαρίου της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν ότι η χώρα του και η Γερμανία συμφώνησαν να ανοίξουν τα σύνορά τους για τους πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί στην Ουγγαρία.

image

Ads

Η αυστριακή καγκελαρία διευκρίνισε στο πρακτορείο ειδήσεων APA ότι η απόφαση αυτή, η οποία ελήφθη εξαιτίας «της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα ουγγρικά σύνορα», ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν κατόπιν «συζήτησης» με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

«Λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στα ουγγρικά σύνορα η Αυστρία και η Γερμανία συμφωνούν σε αυτή την περίπτωση για τη συνέχιση του ταξιδιού των προσφύγων εντός του εδάφους τους», έγραψε ο Φάιμαν σε ανάρτησή του στο Facebook.

Όπως διεμήνυσε πάντως ανεξάρτητα από τη απόφαση αυτή, η Βιέννη και το Βερολίνο συνεχίζουν να αναμένουν από την Ουγγαρία «να τηρήσει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που συνδέονται με τη συνθήκη του Δουβλίνου», η οποία ορίζει το καθεστώς ασύλου στην Ε.Ε.

image

Η κυβέρνηση της Γερμανίας μπορεί να αντιμετωπίσει την εισροή προσφύγων και μεταναστών χωρίς να αυξήσει τους φόρους και χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τον διακηρυγμένο στόχο της διαβεβαίωσε η καγκελάριος της χώρας Άγκελα Μέρκελ τους Γερμανούς πολίτες.

Σε συνέντευξη της , επανέλαβε ακόμη τη θέση της ότι οι πρόσφυγες πρέπει να κατανέμονται πιο ισομερώς σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στο πλαίσιο μιας κοινής στρατηγικής αντιμετώπισης της κρίσης.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία είναι ο κυριότερος προορισμός μεταξύ των κρατών της Ε.Ε. για τους μετανάστες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους πολέμους στη Μέση Ανατολή αλλά και για τους οικονομικούς μετανάστες από τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Μόνο τον Αύγουστο εισήλθαν στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, οι αιτούντες άσυλο έφτασαν τον αριθμό-ρεκόρ των 104.460, ενώ το Βερολίνο αναμένει συνολικά το 2015 έως και 800.000 πρόσφυγες και μετανάστες, έναν αριθμό υπερτετραπλάσιο από πέρυσι.

Για την υποδοχή σήμερα των προσφύγων που αναμένεται ότι θα φτάσουν στην αυστριακή πλευρά των συνόρων έχουν κινητοποιηθεί οι αστυνομικές δυνάμεις και ο Ερυθρός Σταυρός. Εκτός από τα τρόφιμα που έχουν συγκεντρωθεί οι αρχές έχουν δεσμεύσει 600 κλίνες στον τομέα του Νίκελσντορφ για να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες που θα φτάνουν εκεί ενώ και οι γειτονικές περιοχές έχουν κινητοποιηθεί για την φιλοξενία των προσφύγων.

image

Σημειώνεται ότι χθες εκατοντάδες πρόσφυγες πραγματοποίησαν πορεία σην Ουγγαρία, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι οι αρχές απαγόρευαν την επιβίβαση τους στα τρένα και τα λεωφορεία για τη Βιέννη και διαμηνύοντας πως θα πάνε στην Αυστρία και τη Γερμανία με τα πόδια αν χρειαστεί.