Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν έχασε την εμπιστοσύνη του 80% της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, καθώς 176 βουλευτές ψήφισαν εναντίον του, ενώ μόλις 44 υπέρ του.

Ads

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος ανήκει στη ριζοσπαστική αριστερή πτέρυγα του κόμματος, αντιμετωπίζει ανταρσία από την κεντρώα κεντροαριστερή, ευρωπαϊστική πτέρυγα, η οποία τον κατηγορεί ότι δεν πίστευε αληθινά στην παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν έδωσε μάχη για αποφυγή του Brexit.

Το μεγαλύτερο μέρος των τομεαρχών – σκιωδών «υπουργών» του Εργατικού Κόμματος έχει παραιτηθεί, ενώ οι υποστηρικτές του κ. Κόρμπιν κατηγορούν τους εσωκομματικούς αντιπάλους του για «πραξικόπημα».

Η άρση της εμπιστοσύνης, πάντως, δεν υποχρεώνει τυπικά τον κ. Κόρμπιν να παραιτηθεί και να εκκινήσει διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού, ωστόσο εντείνουν την κρίση του κόμματος της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ads

«Εκλέχτηκα δημοκρατικά στην ηγεσία του κόμματος για να εφαρμόσω μια νέα πολιτική από το 60% των μελών και των υποστηρικτών των Εργατικών και δεν θα τους προδώσω παραιτούμενος» δήλωσε μετά την πρόταση δυσπιστίας. «Η σημερινή ψήφος των Βουλευτών δεν έχει καταστατική νομιμοποίηση. Είμαστε ένα κόμμα με ένα ξεκάθαρο καταστατικό. Αυτό που θέλει ο λαός είναι να ενωθούν πίσω από την ηγεσία μου, τα μέλη του Εργατικού Κόμματος, τα συνδικάτα και οι βουλευτές σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας».