Η ασύμμετρη απειλή του ISIS κλονίζει την Ευρώπη και το ντόμινο του τρόμου διαχέεται από το Παρίσι στην Γερμανία και το Βέλγιο.

Ads

Η χθεσινή νύχτα έφερε την απειλή της τρομοκρατίας και επί γερμανικού εδάφους, ένας ακόμη αγώνας ποδοσφαίρου έγινε – κατά τις επίσημες ανακοινώσεις της γερμανικής κυβέρνησης ―  εν δυνάμει στόχος βομβιστών καμικάζι και η Άνγκελα Μέρκελ αναγκάστηκε να επιστρέψει εσπευσμένα για λόγους ασφαλείας από το Ανόβερο στο Βερολίνο. Την ίδια ώρα, στη Γαλλία αστυνομικές πηγές επιβεβαίωναν ότι τα βίντεο της 13ης Νοέμβρη έδειξαν ότι υπήρχε και ένατος τζιχαντιστής στην ομάδα των επιθέσεων στο Παρίσι ο οποίος και καταζητείται πλέον, ενώ οι βελγικές αρχές ανέβαζαν στο επίπεδο 3 τον αντιτρομοκρατικό συναγερμό – ένα επίπεδο που σημαίνει «σοβαρή, πιθανή απειλή».

Στο Ανόβερο, που έγινε το νέο επίκεντρο του ευρωπαϊκού φόβου, έως τα ξημερώματα παρέμενε ασαφής η ακριβής απειλή που οδήγησε στη ματαίωση του αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των εθνικών ομάδων Γερμανίας και Ολλανδίας, στην εκκένωση του γηπέδου και στην εσπευσμένη αναχώρηση από την πόλη της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία μαζί με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επρόκειτο να είναι παρούσα στο γήπεδο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, αρνήθηκε να αποκαλύψει τα στοιχεία, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές που μετέδωσε η Deutsche Welle, φέρεται να υπήρξε οργανωμένο σχέδιο για τρομοκρατικό χτύπημα στο γήπεδο, σε συναυλιακό χώρο και σε σιδηροδρομικό σταθμό του Ανόβερου.

Ads

Τις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα πάντοτε με την Deutsche Welle, ομάδα πυροτεχνουργών αφαίρεσε ύποπτο πακέτο από τρένο, ενώ δεν επιβεβαιώθηκαν ούτε διαψεύστηκαν οι πληροφορίες που είχαν μεταδώσει νωρίτερα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ότι είχε βρεθεί ασθενοφόρο γεμάτο εκρηκτικά κοντά στο γήπεδο που εκκενώθηκε 90 λεπτά πριν από την προγραμματισμένη έναρξη του αγώνα.

«Παρακαλώ να κατανοήσετε το γεγονός ότι δεν θα δώσω απάντηση για τους λόγους που ακυρώσαμε το παιχνίδι. Η απάντηση αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει φόβο στους πολίτες, ενώ η πηγή θα αποκαλύπτονταν και το έργο της αστυνομίας θα γινόταν πιο περίπλοκο στο μέλλον. Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση το να ακυρώσουμε τον αγώνα, η οποία ελήφθη αφού συγκεντρώθηκαν πολλά κομμάτια πληροφοριών που έδειξαν ότι υπάρχει συγκεκριμένη απειλή», είπε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε αργά το βράδυ στο Ανόβερο.

Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ανόβερο Φόλκερ Κλούβε είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι υπήρξε οργανωμένο σχέδιο να «πυροδοτηθούν εκρηκτικά» μέσα στο στάδιο περίπου 15 λεπτά μετά την έναρξη του ματς, ενώ σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο DPA η πληροφορία δόθηκε στις γερμανικές αρχές από υπηρεσία πληροφοριών άλλης χώρας.

Ένα ακόμη ματς, εκείνο της εθνικής Βελγίου με την Αλβανία είχε ακυρωθεί νωρίτερα στις Βρυξέλλες, μετά την αύξηση του επιπέδου αντιτρομοκρατικού συναγερμού. Οι αστυνομικές δυνάμεις σάρωσαν και πάλι τη συνοικία Μολενμπέκ όπου και είχαν γίνει οι πρώτες συλλήψεις υπόπτων για την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι – μια συνοικία, που θεωρείται θύλακας των τζιχαντιστών του Βελγίου. Υψηλόβαθμος Βέλγος αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε στο Politico Europe ότι ο καταζητούμενος για τις επιθέσεις στο Παρίσι Σαλάχ Αμπντεσλάμ «βρίσκεται, πιθανότατα, ακόμη στην περιοχή των Βρυξελλών» και επιχειρεί να οργανώσει κι άλλες επιθέσεις.

«Υπάρχει επικοινωνία που δείχνει ότι βρίσκεται στο Βέλγιο και συνεχίζει την εφαρμογή του σχεδίου του», φέρεται να είπε ο εν λόγω αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Γνωρίζουμε σίγουρα ότι βρέθηκε στις Βρυξέλλες. Πριν από 24 ώρες ήταν στο Μολενμπέκ».