Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ ξέσπασε κατά τη συζήτηση για το αποτέλεσμα του Eurogroup. 

Ads

O Μάνφρεντ Βέμπερ επιτέθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα λέγοντάς ότι «το πρόβλημα στην Ελλάδα ίσως είναι πολιτικό» και σημειώνοντας:  «Και θα πρέπει να δούμε ότι είχαμε ανάπτυξη 0.7 % το 2014, ενώ πέρυσι, με την κυβέρνηση Τσίπρα – 0,2%. Είχαμε δηλαδή κατάρρευση και απομείωση της οικονομίας». 

«Κυρίες και κύριοι, η πολιτική του Τσίπρα έβλαψε την Ελλάδα. Το τελευταίο πρόγραμμα του Σαμαρά, πριν από ένα χρόνο περίπου, αν είχε ολοκληρωθεί, θα σήμαινε ότι αυτή τη στιγμή θα έπρεπε η Ελλάδα να εξοικονομήσει ακόμα ένα δις από τα χρέη της. Ενώ τώρα τι κάνουμε; Συζητάμε ότι πρέπει να εξοικονομήσει 5,4 δις. Είναι τεράστια η διαφορά. Και γι’ αυτό πρέπει να πούμε ότι το περυσινό ήταν ένα χαμένο έτος, με την κυβέρνηση Τσίπρα η οποία έβλαψε συνολικά την Ελλάδα» σημείωσε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «θέλω να επισημάνω για την Ελλάδα αυτό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ανέφερε: ότι πρέπει να υπάρξει μια σθεναρή ηγεσία ώστε να ξεκινήσει μια σαφής πορεία με σταθερό προϋπολογισμό για την ανάκαμψη».

Επιλέξτε τους ελληνικούς υπότιτλους από το παξιμάδι

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης πήρε το λόγο μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στο ευρωκοινοβούλιο. Αρχικά, ωστόσο, απάντησε στις κατηγορίες του Μάνφρεντ Βέμπερ λέγοντας: 

Ads

«Κύριε Βέμπερ, στα 5′ της ομιλίας σας, επιτεθήκατε 5 φορές στον Έλληνα πρωθυπουργό, τον κ. Τσίπρα, για να βοηθήσετε τον πολιτικό σας φίλο, τον κ. Μητσοτάκη. Αλλά δυστυχώς η αλήθεια δεν σας βοηθά. Διότι οι φίλοι σας της ΝΔ, άφησαν το 2009 την Ελλάδα με δημόσιο έλλειμμα 15,5% και με δημόσιο χρέος 125% του ΑΕΠ, ενώ στο τέλος του 2014, μαζί και με το ΠΑΣΟΚ, είχαν φτάσει το δημόσιο χρέος στο 180% του ΑΕΠ».

«Μπορεί να βλέπετε τον κ Tσίπρα ακόμη και στον ύπνο σας. Σας βεβαιώνω όμως ότι όπως δεν μπορέσατε να βοηθήσετε τον κ. Σαμαρά, ομοίως δεν μπορείτε να βοηθήσετε και τον κ. Μητσοτάκη. Τον Τσίπρα θα τον βλέπετε πολλά χρόνια ως πρωθυπουργό, γιατί αυτό θέλει ο ελληνικός λαός». 

Αναφορικά με το αποτέλεσμα του Eurogroup ο Δημήτρης Παπαδημούλης το σχολίασε ως θετικό και ως «μια καλή στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη» προσθέτοντας ότι το συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης απέρριψε τις υπερβολικές και παράλογες απαιτήσεις για νέα, πρόσθετα υφεσιακά μέτρα λιτότητας, που ζητούσε το ΔΝΤ.

«Μπροστά μας έχουμε δυο προκλήσεις: η Ελλάδα θα τιμήσει τη συμφωνία που έχει υπογράψει, για να επιστρέψει το ταχύτερο στην ανάπτυξη, κάνοντας όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Αλλά και η Ευρώπη, η ενωμένη Ευρώπη, οφείλει να τιμήσει τη δέσμευσή της για ελάφρυνση του χρέους και να την κάνει συγκεκριμένη και ουσιαστική» κατέληξε ο Έλληνας ευρωβουλευτής.