Περισσότερες από 1,8 εκατ. ευρωπαίοι έχουν υπογράψει ενάντια στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των φορέων ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ευρώπη.  

Ads

 
«Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα! Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία που να υλοποιεί το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση, το οποίο είναι αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ, και να προωθεί την παροχή ύδρευσης και αποχέτευσης ως απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών για όλους. Η νομοθεσία τής ΕΕ πρέπει να απαιτήσει από τις κυβερνήσεις να εξασφαλίζουν και να παρέχουν σε όλους τους πολίτες πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα καθαρού, πόσιμου νερού και σε δίκτυο αποχέτευσης», αναφέρει η πρωτοβουλία «Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα» που συγκεντρώνει και τις υπογραφές.
 
Η πρωτοβουλία προτείνει:

  • Τα θεσμικά όργανα και τα κράτη-μέλη τής ΕΕ να είναι υποχρεωμένα να εξασφαλίζουν ύδρευση και αποχέτευση για όλους τους πολίτες.
  • Η υδροδότηση και η διαχείριση των υδάτινων πόρων να αψηφούν τους «κανόνες τής εσωτερικής αγοράς» και να απαγορεύεται η απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών ύδρευσης.
  • Η ΕΕ να εντείνει τις προσπάθειές της για να έχουν όλοι πρόσβαση σε ύδρευση και αποχέτευση.

 
Τη Δευτέρα η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί με προσοχή την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία των πολιτών, της οποίας βασικός υποστηρικτής είναι η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων των Εργαζομένων Δημοσίων Υπηρεσιών (FSESP). Σημειώνεται πως τον περασμένο Ιούνιο η Κομισιόν αναγκάστηκε να αποσύρει τον τομέα του νερού από σχέδιο νόμου με θέμα την εκχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης λόγω των φόβων που δημιούργησε η ιδιωτικοποίηση του τομέα στη Γερμανίας, όπου τον έλεγχο έχουν οι δήμοι.
 

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία «Το νερό είναι δημόσιο αγαθό» στην ιστοσελίδα right2water.eu