Το ουγγρικό Κοινοβούλιο απέρριψε το νομοσχέδιο για την αναθεώρηση του Συντάγματος που προέβλεπε την απαγόρευση της μετεγκατάστασης μεταναστών και προσφύγων στη χώρα και το οποίο είχε προτείνει ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Ads

Η προτεινόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος εξασφάλισε 131 ψήφους στο Κοινοβούλιο που αριθμεί 199 έδρες – μια πλειοψηφία 65,8% που υπολείπεται όμως της πλειοψηφίας των δύο τρίτων η οποία ήταν απαραίτητη προκειμένου να εγκριθεί η αναθεώρηση. 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Στο μεταξύ, το ακροδεξιό Jobbik θέτει όρους στον Βίκτορ Ορμπάν για να ψηφίσει την συνταγματική τροπολογία με την οποία απαγορεύεται η μετεγκατάσταση στην χώρα μεταναστών και προσφύγων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ads

Η ακροδεξιά ζητεί από την κυβέρνηση την κατάργηση της ρύθμισης η οποία επιτρέπει σε προνομιούχους αλλοδαπούς οι οποίοι αγοράζουν κρατικά ομόλογα της Ουγγαρίας πέραν ενός ποσού να λαμβάνουν άδεια πολύχρονης παραμονής στη χώρα.

Για τον Ούγγρο πρωθυπουργό, η αναθεώρηση ήταν απαραίτητη μετά το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου όπου περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Ούγγροι, η συντριπτική πλειοψηφία όσων ψήφισαν, απέρριψαν το σχέδιο της ΕΕ για την υποχρεωτική μετεγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων μέσω ποσοστώσεων. 

Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα, ωστόσο, ήταν υπερβολικά χαμηλή ώστε το αποτέλεσμά του να καταστεί δεσμευτικό.