Ηχηρό μήνυμα ενάντια στη διέλευση μεγάλων κρουαζιερόπλοιων από τη (λιμνο)θάλασσα της Βενετίας έστειλαν κάτοικοι της ιστορικής πόλης και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Ads

Οι διαδηλωτές, που χρησιμοποίησαν γόνδολες και μικρά σκάφη προκειμένου να μπλοκάρουν τα κρουαζιερόπλοια, εκφράζουν φόβους για τις επιπτώσεις που έχει το πέρασμα τόσο μεγάλων πλοίων από την -χωρίς υπερβολή- εύθραυστη πόλη.

Τοπικές αρχές και επιχειρηματίες αντιτείνουν ότι τα κρουαζιερόπλοια δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, ωστόσο, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι, οι τουρίστες που στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, υπολογίζονται σύμφωνα με την Telegraph, σε 30.000 την ημέρα, καταστρέφουν την πόλη με τα 118 νησιά, τόσο περιβαλλοντικά όσο και πολιτισμικά.

Το 2013 υιοθετήθηκε νομοθεσία που απαγόρευε στα πολύ μεγάλα κρουαζιερόπλοια να διασχίζουν το κανάλι της Τζιουντέκα, ωστόσο αποσύρθηκε το 2015.

image

Ads

Το καλοκαίρι η Ουνέσκο απείλησε να συμπεριλάβει την πόλη στον κατάλογο με τα επαπειλούμενα μνημεία αν δεν απαγορευθεί η διέλευση των κρουαζιερόπλοιων.