Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν θα δώσουν τη μάχη στο δεύτερο γύρο των εκλογών για την προεδρία της Γαλλίας. Ο Εμανουέλ Μακρόν επικράτησε στον πρώτο γύρο με διαφορά 4 έως 5 μονάδων έναντι της Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων. 

Ads

Οι δύο υποψήφιοι προχώρησαν στις πρώτες τους δηλώσεις δίνοντας τον τόνο της εκλογικής μάχης που θα ολοκληρωθεί στις 24 Απριλίου. 

 Μακρόν: «Μπορείτε να βασιστείτε σε εμένα»

«Η εμπιστοσύνη σας με τιμά, με υποχρεώνει και με δεσμεύει», τόνισε μεταξύ άλλων ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και υπογράμμισε «Μπορείτε να βασιστείτε σε εμένα για να υλοποιήσω αυτό το σχέδιο προόδου, διαφάνειας και ανεξαρτησίας που υπερασπιστήκαμε κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας».

Ads

«Καλώ όλους εκείνους που επί έξι χρόνια και μέχρι σήμερα το βράδυ έχουν δεσμευτεί να εργαστούν δίπλα μου, να ξεπεράσουν τον εαυτό τους να ενωθούν σε ένα μεγάλο κίνημα δράσης στο πλευρό μου» συμπλήρωσε και ευχαρίστησε τους ανθυποψήφιούς του.

«Θέλω να χαιρετίσω όλους τους συνυποψηφίους που έδωσαν τον αγώνα στον πρώτο γύρο. Παρακαλώ χειροκροτήστε τους. Από την αρχή και πάντα υπερασπιζόμαστε τις πεποιθήσεις με δύναμη, αλλά σεβόμενοι τον καθένα. Σας ευχαριστώ για αυτό. Γνωρίζω την απογοήτευση των υποψηφίων των οποίων μόλις ανέφερα τα ονόματα. Ευχαριστώ την Anne Hidalgo, τον Yannick Jadot, τη Valérie Pécresse και τον Fabien Roussel, που με υποστήριξαν απόψε. Θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που αυτά τα τελευταία χρόνια έδωσαν τόσα πολλά, παντού, σε όλη τη Γαλλία. Ξέρω πολύ καλά τι σας οφείλω. Ένα μεγάλο ευχαριστώ», είπε.

Στη συνέχεια, ο γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε: «Μην κάνετε λάθος, τίποτα δεν τελείωσε. Η συζήτηση που θα κάνουμε το επόμενο δεκαπενθήμερο είναι καθοριστική για τη χώρα μας και για την Ευρώπη. Θέλουμε μια ανεξάρτητη Γαλλία επειδή είναι ισχυρή οικονομικά, οικολογικά, αγροτικά και πολιτιστικά; Θέλουμε μια Γαλλία όπου, μέσω της οικολογίας, θα μειωθούν οι λογαριασμοί θέρμανσης και το ηλεκτρικό αυτοκίνητο για όλους; Θέλουμε μια Γαλλία που συνεχίζει να εμπιστεύεται την επιστήμη, τη λογική, την ικανότητα, όπως κάναμε τα τελευταία χρόνια;».

«Θέλω μια Γαλλία που μάχεται αποφασιστικά ενάντια στον ισλαμιστικό αυτονομισμό, αλλά όχι μια Γαλλία που εμποδίζει τους Μουσουλμάνους και τους Εβραίους να τρώνε σύμφωνα με τις διδαχές της θρησκείας τους. Θέλω μια Γαλλία που είναι μέρος μιας ισχυρής Ευρώπης, όχι μια Γαλλία που αφήνει την Ευρώπη με συμμάχους μόνο τη διεθνή των λαϊκιστών και των ξενοφοβικών», είπε, κατηγορώντας τη Μαρίν Λεπέν.

 Λεπέν: Στις 24 Απριλίου επιλέγουμε «ανάμεσα στην αδικία και την κοινωνική δικαιοσύνη»

«Ο γαλλικός λαός εκφράστηκε, μου έκανε την τιμή να με φέρει στη δεύτερη θέση, απέναντι στον απερχόμενο πρόεδρο», είπε η Μαρίν Λεπέν, στις πρώτες δηλώσεις της μετά το κλείσιμο των καλπών στη Γαλλία και την ανακοίνωση των exit polls, που φέρνουν την ίδια και τον Εμανουέλ Μακρόν, στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς εξέφρασε ένα μεγάλο ευχαριστώ, «με μεγάλη μετριοφροσύνη», όπως είπε, και αναλαμβάνοντας την ευθύνη «ότι θα σταθούν όρθιες οι δυνάμεις ανόρθωσης της χώρας». Όπως είπε, υπάρχουν δυο αντιτιθέμενα οράματα ενόψει των οποίων βρίσκονται οι Γάλλοι ψηφοφόροι, που καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στην αδικία και την αταξία και την επανένωση γύρω από την κοινωνική δικαιοσύνη.

«Όλοι όσοι δεν ψήφισαν σήμερα για τον Μακρόν επιθυμούν να βρεθούν σε αυτήν την επανένωση. Θέλω αυτές οι 15 ημέρες που έρχονται, να υπάρχει μία τίμια συζήτηση. Απευθύνομαι στον κάθε Γάλλο ψηφοφόρο για να μπορούμε να αποφασίσουμε για όλα τα θέματα, ως πρόεδρος όλων των Γάλλων», πρόσθεσε.

«Στις 24 Απριλίου παίρνουμε αποφάσεις για τα επόμενα πέντε χρόνια, που θα δεσμεύουν τη Γαλλία για τα επόμενα πενήντα χρόνια, στη μετανάστευση, τον στρατό, το διπλωματικό μέτωπο», είπε.

Συνεχίζοντας, κάλεσε τους πολίτες να την ψηφίσουν, «ώστε η Γαλλία να είναι δύναμη ειρήνης και να αποκαταστήσουμε την αυτοδιάθεση των Γάλλων. Θα διασφαλίσουμε τη Μετανάστευση και την ασφάλεια για όλους, εγγυώμενοι των σεβασμό όλων. Έχουμε μία σειρά λύσεων που έχουμε προτείνει με έναν προϋπολογισμό, με σαφή διατύπωση, που αποσκοπεί στο να θεραπεύσει τα βαθύτερα ρήγματα στη χώρα μας», πρόσθεσε.