Η αντίστροφη μέτρηση για να κλείσουν οι κάλπες στο ιστορικό δημοψήφισμα της Βρετανίας έχει ξεκινήσει και η Ευρώπη ετοιμάζεται για τη μεγάλη ολονυχτία του «Brexit or Bremain».
Οι οιωνοί των τελευταίων ωρών, μέσα από δύο νέες δημοσκοπήσεις αλλά και από την εικόνα των αγορών, δείχνουν προβάδισμα και εμφανή μετατόπιση των αναποφάσιστων υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση – έως ότου όμως κλείσουν οι κάλπες, μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά και η Ευρώπη δονείται μαζί με το Σίτι του Λονδίνου.

Ads

Ιpsos Mori: Bremain με 52%

Οι δύο νέες δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν πριν από την ψηφοφορία αλλά δημοσιεύθηκαν με το δημοψήφισμα να βρίσκεται σε εξέλιξη, δίνουν προβάδισμα στο Bremain, με τη μία από τις δύο μετρήσεις μάλιστα να ανεβάζει τη διαφορά στις 10 μονάδες.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos MORI, που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Evening Standard , δίνει ποσοστό 52% στο Bremain  και 48% στο Brexit. Αμέσως μετά την δημοσιοποίησή της ηισοτιμία της στερλίνας ανέβηκε έναντι του δολαρίου και του ευρώ, ένδειξη πως οι αγορές προσβλέπουν σε νίκη των υποστηρικτών της παραμονής στην ΕΕ. Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.592 ατόμων την Τρίτη και την Τετάρτη, μέχρι τις 9 μ.μ. (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης.

Ads

Populus: Προβάδισμα 10% στο Bremain

Αλλη δημοσκόπηση, που έγινε διαδικτυακά από την εταιρία Populus και δημοσιεύθηκε μέσω twitter αλλά και στον Independent ανεβάζει τη διαφορά υπέρ του Bremain στις 10 μονάδες. Συγκεκριμένα η δημοσκόπηση δείχνει ότι υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ τάσσεται το 55% των Βρετανών, ενώ το 45% θα υποστηρίξει το Brexit.

Η Populus ανακοίνωσε πως η δημοσκόπηση, σε δείγμα 4.700 ατόμων, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη και μέχρι τα μεσάνυκτα της Τετάρτης. Την ίδια ώρα, το διαδικτυακό γραφείο στοιχημάτων Betfair ανακοίνωσε πως οι πιθανότητες να ψηφίσουν οι Βρετανοί υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ αυξήθηκαν σήμερα στο 86%.

Οι αγορές

Στις αγορές, η ισοτιμία της βρετανικής στερλίνας σημείωσε μεγάλη άνοδο έναντι του δολαρίου, ενώ ενισχύθηκε σημαντικά και έναντι του ευρώ.
Στις 13:35 (ώρα Ελλάδας) η στερλίνα βρισκόταν στα  1,4947 δολάρια και στο υψηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει φθάσει από τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ χθες γύρω στα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) κινείτο στα 1,4737 δολάρια.

Έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, η στερλίνα ανέβηκε τις 76,23 πένες ανάευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαΐου, ενώ χθες βρικτόταν στις 76,77 πένες ανά ευρώ.
Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, επίσης, εμφάνισε μεγάλη άνοδο, με τους επενδυτές να προεξοφλούν ότι θα αποφευχθεί ένα Brexit. Ο δείκτης FTSE-100 σημείωσε άνοδο 76,91 μονάδων ή 1,23% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο και έκλεισε στις 6.338,1 μονάδες.

Τα μεσάνυχτα κλείνουν οι κάλπες

Τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοιχτά ως τις 22:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδος), ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.
Με τη λήξη της διαδικασίας, το καθένα από τα 382 κέντρα καταμέτρησης θα συγκεντρώσει τον αριθμό των ψηφοδελτίων και θα ανακοινώσει τα ποσοστά συμμετοχής του εκλογικού σώματος (το τελικό ποσοστό συμμετοχής αναμένεται να ανακοινωθεί στις 05:00 τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας).

Στη συνέχεια το κάθε κέντρο θα καταμετρήσει τα ψηφοδέλτια και θα ανακοινώσει τον αριθμό αυτών που τάσσονται υπέρ της παραμονής και αυτών που είναι υπέρ της αποχώρησης. Οι περισσότερες περιφέρειες αναμένεται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Η τελευταία ανακοίνωση των τοπικών αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 07:00 τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας. Θα ακολουθήσουν συγκεντρωτικά στοιχεία για 12 περιφέρειες και στη συνέχεια το τελικό, εθνικό αποτέλεσμα. Ωστόσο η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του “Remain” και του “Leave”.
Το ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, το οποίο θα έχει ανακοινωθεί νωρίτερα, μπορεί να προσφέρει μια πολύτιμη ένδειξη για το αποτέλεσμά του. Αν είναι υψηλό μπορεί να ευνοεί το στρατόπεδο του “Remain”.

Η δημοσκόπηση –exit poll του YouGov

Εxit polls δεν θα υπάρξουν, μόλις όμως κλείσουν οι κάλπες το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov θα δώσει στη δημοσιότητα μια έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος λίγη, προσδοκώντας ότι θα επαναλάβει την επιτυχία που είχε η πρόβλεψή του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Σκωτίας, το 2014.

Ολονυχτία στο Σίτι

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος έχει σημάνει συναγερμός στις τράπεζες της Βρετανίας και το Σίτι, που προετοιμάζονται για ολονυχτία. Οι αίθουσες αγοραπωλησίας συναλλάγματος θα λειτουργούν συνεχώς, σύμφωνα με τον Guardian, σε όλο το Σίτι απόψε το βράδυ και το πρωί της Παρασκευής ώστε να εκτελούνται οι συναλλαγές των πελατών, όταν θα αρχίσουν να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα από τις 382 εκλογικές περιφέρειες.

Οι επικεφαλής των μεγάλων τρπεζών – Citigroup, JPMorgan, Goldman Sachs –  έχουν ζητήσει από στελέχη τους αλλά και από τους χρηματιστές να εργαστούν απόψε σε βάρδιες μέχρι να αρχίσει πάλι αύριο κανονικά η εργάσιμη ημέρα. Η JPMorgan έχει κλείσει δωμάτια σε ξενοδοχείο για το προσωπικό της και η Citigroup έχει οργανώσει ταξί να μεταφέρουν όσους εργαζόμενους της φτάσουν στα γραφεία της πριν από τις έξι το πρωί της Παρασκευής.