Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετά τις συναντήσεις – κατά σειρά – με τους Κάμερον, Ολάντ και Μέρκελ, πραγματοποιεί το πιο δύσκολο διπλωματικό εγχείρημα για τον διεθνή συντονισμό ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Ο Φρανσουά Ολάντ επισκέπτεται σήμερα τη Μόσχα, όπου αυτή τη στιγμή έχει συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ads

Η στήριξη της Ρωσίας στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, αποτελούσε εξ αρχής βασικό σημείο ρήξης μεταξύ των Δυτικών δυνάμεων και της Ρωσίας στη συριακή κρίση, ωστόσο οι σχέσεις των δύο πλευρών επιδεινώθηκαν – εκ νέου – μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία και την στήριξη του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα.

LIVE από την ΕΡΤ

«Η Τουρκία σαμποτάρει τον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους», έγραψε η γαλλική Le Figaro, ενώ και η Deutsche Welle αναφέρθηκε σε σαμποτάζ από την Άγκυρα των προσπαθειών του Γάλλου προέδρου να συσπειρώσει την διεθνή κοινότητα κατά των τζιχαντιστών.

Σε αυτό το κλίμα ο Φρανσουά Ολάντ επισκέπτεται τη Μόσχα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα τον υποδεχτεί στο Κρεμλίνο. Σημειώνεται πως το Παρίσι, μαζί με την Ουάσινγκτον, έχει κρατήσει μέχρι σήμερα τη σκληρότερη στάση σχετικά με την παραμονή του Άσαντ στην εξουσία στη Συρία. Η συμφωνία Δύσης και Ρωσίας για το μέλλον του Μπασάρ Αλ Άσαντ παρουσιάζεται μέχρι σήμερα ως προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι δύο πλευρές σε έναν συντονισμό των επιχειρήσεών τους στη Συρία.

Ads