Ο Μπόρις Τζόνσον, επικεφαλής της εκστρατείας του Brexit που επικράτησε στο βρετανικό δημοψήφισμα, ανακοίνωσε, σε μια κίνηση έκπληξη, πως δεν πρόκειται να διεκδικήσει την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και την πρωθυπουργία της χώρας.

Μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον, ο Μπορίς Τζόνσον, ηγετικό στέλεχος του Συντηρητικών, εμφανιζόταν ως το φαβορί για τη διαδοχή του στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, ενώ και ο ίδιος δεν είχε κρύψει τις ηγετικές του φιλοδοξίες.

Ωστόσο την Πέμπτη ανακοίνωσε πως συμβουλεύτηκε τα στελέχη των Συντηρητικών και τους πολιτικούς του συμμάχους και κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο ίδιος δεν είναι το πρόσωπο που χρειάζεται η Κεντροδεξιά και η Βρετανία στην ηγεσία της.

Μετά και την αποχώρηση του Μπορίς Τζόνσον από την κούρσα διαδοχής, οι υποψήφιοι για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος θα είναι τελικά πέντε.

Επικρατέστερη υποψήφια φαντάζει αυτή τη στιγμή η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι, η «νέα Θάτσερ» όπως συχνά την αποκαλούν, η οποία υποστήριξε το Bremain, χωρίς ωστόσο να εκτεθεί και να συγκρουστεί ιδιαίτερα με τους υποστηρικτές του Brexit.

Έτερος υποψήφιος με δυναμική είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ, βασικός υποστηρικτής του Brexit, ο οποίος θεωρείτο ότι θα στήριζε τον κ. Τζόνσον. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι ο Στέφεν Κραμπ, υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, ο Λίαμ Φοξ, πρώην πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος μεταξύ 2003 και 2005 και πρώην υπουργός Άμυνας και η υπουργός Ενέργειας Άντρια Λίντσομ.