Ιταλός αξιωματούχος των υγειονομικών υπηρεσιών κατηγόρησε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς στην Ιταλία.

Ads

Το Κίνημα – που μάλιστα προηγείται με αρκετή διαφορά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις,- έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα αντιεβολιασμών, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των εμβολών και των περιστατικών αυτισμού.  

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, περισσότερα από 700 κρούσματα της εξαιρετικά μεταδοτικής ασθένειας έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής το 2017, σε σύγκριση με τα 220 την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους και 844 στο σύνολο του 2016.  

Η αύξηση αυτή ακολουθεί μια πτώση του ποσοστού για δυο έτη. Το 2015  το κίνημα του Γκρίλο πρότεινε νόμο κατά των εμβολιασμών, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει σύνδεση των εμβολίων με τη λευχαιμία, τη δηλητηρίαση, τις φλεγμονές, κ.α. ενώ κατηγορούν επίσης τους εμβολιασμούς ότι κληρονομούν γενετικές μεταλλάξεις, καρκίνο, αυτισμό και αλλεργίες».

Ads

Ο Γκρίλο έγραφε στο blog του: «Τα εμβόλια έχουν παίξει ουσιαστικό ρόλο στην εξάλειψη τρομερών ασθενειών όπως η πολιομυελίτιδα, η διφθερίτιδα και η ηπατίτιδα. Ωστόσο, φέρνουν τον κίνδυνο που συνδέεται με παρενέργειες που είναι συνήθως προσωρινές και υπερνικούνται αλλά  σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι σοβαρές…» 

Ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής της Ιταλίας απάντησε ως εξής: «Οι άνθρωποι του M5S λένε ότι η παρωτίτιδα είναι κάτι φυσιολογικό, ότι κάθε τρία χρόνια παρουσιάζεται αύξηση κρουσμάτων και αναρωτιούνται γιατί είναι επικίνδυνο. Ε, λοιπόν, δεν είναι φυσιολογικό να έχουμε αύξηση κρουσμάτων και επιδημίες».

Το ξέσπασμα της ιλαράς επικεντρώνεται κυρίως στις πλούσιες περιοχές του Πιεμόντε, του Λάτσιο, της Τοσκάνης και στην Λομβαρδία.