Την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται επιτακτικά να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα, αποδεικνύοντας ότι είναι δομημένη στη βάση της αλληλεγγύης, ο Φινλανδός πρωθυπουργός δίνει το καλό παράδειγμα προσφέροντας το σπίτι του στη βόρεια Φινλανδία για να φιλοξενηθούν πρόσφυγες. Η μεμονωμένη συμβολική προσφορά του σίγουρα δεν λύνει το πρόβλημα, έχει όμως μεγάλη συμβολική αξία.

Ads

Μιλώντας το Σάββατο στην τηλεόραση του YLE, ο πρωθυπουργός της χώρας Γιούχα Σίπιλα ανέφερε πως θα έδινε το σπίτι του στο Κέμπελε για να μείνουν πρόσφυγες. Ο πρωθυπουργός έχει τη βάση του στο Ελσίνκι.

Ο Σίπιλα κάλεσε επίσης όλους τους Φινλανδούς να ακολουθήσουν το παράδειγμα του και «να δείξουν αλληλεγγύη σε όσους καταφεύγουν στην Ευρώπη θέλοντας να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια».

Στη Φινλανδία, το ακροδεξιό κόμμα «Αληθινοί Φινλανδοί» έχει καταφέρει να μπει στο Κοινοβούλιο στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, έχοντας σαφή αντιμεταναστευτική ρητορική και όντας ευρωσκεπτικιστικό.

Ads

Η αναφορά έχει ιδιαίτερο βάρος την ώρα που η ΕΕ αναζητεί λύσεις και μηχανισμό ανακατανομής προσφύγων σε όλους τους «28», αλλά ορισμένες χώρες -ως επί το πλείστον από την ηπειρωτική ανατολική Ευρώπη- εμφανίζονται αρνητικές.