Το «πράσινο φως» στο νέο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ώστε να υποβάλλει τις προτάσεις του για ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 300 δις ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από κοινοτικά κονδύλια μοχλευμένα από τις αγορές, έδωσαν οι «28» ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται στην Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου.

Ads

Έντονες ήταν οι συζητήσεις σχετικά με την οικονομική πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ευρώπη και το ενδεχόμενο χαλάρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής. Όπως υπογραμμίζει η Deutsche Welle για το θέμα αυτό αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις εντός των επόμενων εβδομάδων και πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση της νέας Κομισιον έναντι της Γαλλίας και της Ιταλίας, οι οποίες στο πλαίσιο των προϋπολογισμών του 2015 που υπέβαλαν στις Βρυξέλλες αποκλίνουν από τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

Σημειώνεται πως στα συμπεράσματα της Συνόδου μπορεί να εκφράζεται η στήριξη στο επενδυτικό πακέτο ύψους 300 δις που προωθεί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ωστόσο υπάρχει και η επισήμανση της ανάγκης για συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Οι «28» επισημαίνουν ότι η κατάσταση της οικονομίας και της απασχόλησης είναι η κύρια προτεραιότητα της ΕΕ, χαρακτηρίζοντας «απογοητευτικές» τις πρόσφατες μακροοικονομικές εξελίξεις. Όπως υπογραμμίζουν το «κλειδί» για την τόνωση των επενδύσεων είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα σταθερά δημόσια οικονομικά στοιχεία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ζήτησε από τους ηγέτες της Ευρωζώνης ένα συνδυασμό διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, επενδύσεων, δημοσιονομικής πειθαρχίας αλλά και της ενίσχυσης της ζήτησης προκειμένου να αποφευχθεί «μια επιστροφή στην ύφεση». Όπως υπογράμμισε οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να τηρηθούν ώστε να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ευρωζώνη, ενώ οι χώρες που διαθέτουν ισχυρούς προϋπολογισμούς θα πρέπει να εξετάσουν την ενίσχυση της ζήτησης για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη.

Ads

«Το 2011-12 αποφύγαμε την κατάρρευση του ευρώ καταβάλλοντας κοινή προσπάθεια. Τώρα θα πρέπει να επικεντρωθούμε και πάλι στις κοινές δράσεις ώστε να αποφύγουμε την επιστροφή στην ύφεση», υπογράμμισε ο Ντράγκι και κάλεσε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να παρουσιάσουν ένα εθνικό χρονοδιάγραμμα για διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις ως την επόμενη σύνοδο της ΕΕ στις 18 και 19 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει και άλλα μη συμβατικά μέσα, αν χρειαστεί, για να επιτευχθεί ο στόχος της σταθερότητα των τιμών. Εξάλλου εξέφρασε την ανησυχία του για τις πιθανές παρενέργειες του χαμηλού πληθωρισμού στους μισθούς και τις τιμές, χωρίς όμως να χρησιμοποιήσει τον όρο «αποπληθωρισμός», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Ντράγκι.

Επευφημίες Μέρκελ για Ντράγκι

Με τις δηλώσεις του ο επικεφαλής της ΕΚΤ απέσπασε τα θετικά σχόλια της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. «Είμαι ευγνώμων στον Μάριο Ντράγκι επειδή και πάλι αντικατόπτρισε τις σκέψεις μας» είπε η καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες. Η ίδια τόνισε πως «η νομισματική πολιτική μπορεί να κάνει κάποια πράγματα, αυτή είναι η δουλειά της ανεξάρτητης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όμως αν η δημοσιονομική πολιτική δεν αντιδρά ταυτοχρόνως, εάν δεν βελτιώσουμε την οικονομική πολιτική μας, την ανταγωνιστικότητα και το επενδυτικό κλίμα, τότε δεν πρόκειται να βγούμε από αυτή τη μη ικανοποιητική κατάσταση».

Η καγκελάριος ανέφερε πως οι ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν «τη σαφή πρόθεσή τους να τα κάνουν όλα αυτά για να αντιμετωπίσουν την αδύναμη οικονομία». Για τις σχέσεις της κυβέρνησης της με τον Ντράγκι η Μέρκελ απάντησε: «Η ΕΚΤ ενεργεί ανεξάρτητα και για μας στη Γερμανία αυτό είναι πολύ σημαντικό, όμως θέλω να πω με σαφήνεια ότι πραγματικά εκτιμώ τον τρόπο με τον οποίο ο Μάριο Ντράγκι συμμετέχει στις συζητήσεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και ότι σήμερα είπε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί σε ό,τι αφορά τον στενότερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής». «Ποντάρω στην καλή συνεργασία με την ΕΚΤ στους τομείς που αφορούν εμένα και όλους μας ως ηγέτες», κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Αντάρτικο» από Γαλλία και Ιταλία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ανακοίνωσε πως η απάντηση για το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015 θα σταλεί στην Κομισιόν στο τέλος της εβδομάδας. «Αφού η Γαλλία κάνει αυτό που οφείλει να κάνει ελπίζω να μην υπάρξουν νέες επιστολές» από τις Βρυξέλλες. Το «όσα οφείλει να κάνει» ήταν μια αναφορά στις περικοπές δαπανών ύψους 21 δις ευρώ που προβλέπονται στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015, ενώ οι επιστολές αφορούν στις παρατηρήσεις της Κομισιόν και το αίτημα για εξηγήσεις για «τους λόγους που οδήγησαν τη Γαλλία να εκτραπεί από τους δημοσιονομικούς στόχους» όπως αυτοί ορίζονται στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας για το έλλειμμα.

«Ελπίζουμε ότι οι πληροφορίες, οι εξηγήσεις και οι λεπτομέρειες που θα τους δώσουμε θα συμβάλλουν στο να κάνουμε την Κομισιόν να κατανοήσει ότι τηρούμε τις συνθήκες με τη μέγιστη ευελιξία προστατεύοντας την ανάπτυξη και απασχόληση», ανέφερε ο Ολάντ. Σημειώνεται πως στο σχέδιο προϋπολογισμού που ήδη έχει κατατεθεί στη Γαλλική Βουλή προβλέπει έλλειμμα 4,3% του ΑΕΠ το 2015 παρότι το Παρίσι έχει δεσμευτεί για μείωση του ελλείμματος στο 3% για το 2015. Ο στόχος αυτός μετατίθεται μονομερώς από τη Γαλλική κυβέρνηση για το 2017.

«Αντάρτικο» στον προϋπολογισμό και από την Ιταλία με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ματέο Ρεντσι, να δηλώνει αισιόδοξος πως οι διαφορές της Ιταλίας με τις Βρυξέλλες δεν θα προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα. Και η Ρώμη, όπως και το Παρίσι, δέχτηκε επιστολή από την Κομισιόν μέσω της οποίας οι Βρυξέλλες ζητούσαν διευκρινίσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη που παρουσίασε και την αναβολή των δημοσιονομικών στόχων για το 2017.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία ή πρόβλημα. Μέσα στις επόμενες λίγες ώρες αυτά που μένουν να επιλυθούν, θα επιλυθούν. Υπάρχει θετική στάση» είπε ο Ρέντσι μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Νομίζω ότι θα επιλυθεί. Πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο να βρούμε ένα σημείο συμφωνίας» πρόσθεσε, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για το ποιες παραχωρήσεις προτίθεται να κάνει η Ιταλία.