«Κάναμε πολλά στην Ευρώπη για να βελτιώσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να έχει συνέπειες και να οδηγήσει στο να μπορούν να σταλούν πίσω στην Ελλάδα πρόσφυγες, σύμφωνα με τη συνθήκη του Δουβλίνου», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt.

Ads

Πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να επιτευχθεί τώρα μια κοινή ευρωπαϊκή στάση. «Εάν επιταχύνουμε μόνοι μας υπάρχει ο κίνδυνος τα (γερμανικά) διοικητικά δικαστήρια να απαγορεύσουν εντός ολίγου χρόνου την επαναπροώθηση».

Ο Ντε Μεζιέρ κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα για το γεγονός ότι υπήρξε μεγάλος αριθμός προσφύγων τα περασμένα χρόνια: «Εκεί, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπρεπε να γίνεται η καταγραφή και να τελειώνει το (προσφυγικό) κύμα. Τότε η Ουγγαρία δεν θα είχε υψώσει φράχτη», όπως είπε στη γερμανική εφημερίδα.

Σημειώνεται πως οι δηλώσεις του Ντε Μεζιέρ έρχονται σε μια περίοδο η δημοτικότητα της Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας, ενώ πτώση εμφανίζουν και τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU). Η βασική κριτική που ασκείται στη Μέρκελ, ακόμη και από το εσωτερικό του κόμματός της, έχει να κάνει με την πολιτική της για το προσφυγικό, ωστόσο η καγκελάριος, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, επιμένει στην πολιτική των “ανοιχτών συνόρων” και κατανομής των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη βάσει ποσοστώσεων. 

Ads