Οι χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ κέδρισαν την Κυριακή στις τοπικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Σαξονίας. Ωστόσο στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται τα αποτελέσματα του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που για πρώτη φορά κατάφερε να εκλέξει βουλευτές στο τοπικό κοινοβούλιο. Δεύτερο κόμμα η «Αριστερά», όπως και στις προηγούμενες τοπικές εκλογές. 

Ads

Σύμφωνα με τα exit polls, οι Χριστιανοδημοκράτες που κυβερνούν στη Σαξονία πάνω από δύο δεκαετίες συγκέντρωσαν ποσοστό 40%, ενώ στη δεύτερη θέση αναδείχθηκε η «Αριστερά» (Die Linke) με 18,6% και στην τρίτη οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 12,5%. Το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», που ιδρύθηκε το 2013, συγκέντρωσε περίπου το 10% ξεπερνώντας ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Τέλος οι Πράσινοι συγκεντρώνουν το 5,3% των ψήφων.

Εκτός κοινοβουλίου έμειναν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες και ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου της Σαξονίας θα πρέπει να αναζητήσει νέο κυβερνητικό εταίρο. Το ίδιο είχε συμβεί και στις εθνικές εκλογές στη Γερμανία με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιλαδημοκράτες, να σχηματίζουν τελικά τον «μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό». Οι αναλυτές εκτιμούν πως το σενάριο θα επαναληφθεί και στη Σαξονία.