Μια απίστευτη ιστορία συγκλονίζει τη Γαλλία τις τελευταίες ώρες. Μια 19χρονη κοπέλα αυτοκτόνησε σε ζωντανή μετάδοση μέσω της εφαρμογής Periscope. Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει στους χρήστες των social media.

Ads

Η 19χρονη Γαλλίδα έβαλε τέλος στην ζωή της πηδώντας μπροστά από διερχόμενο τρένο σε προάστιο του Παρισιού. Αυτό αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο επικαλούμενο πηγή στις δικαστικές αρχές. Την αυτοκτονία φέρεται να είδαν on line περισσότερα από 1.000 άτομα.

Η γαλλική αστυνομία δήλωσε ότι προειδοποιήθηκε από «χρήστη του Periscope που είχε συνδεθεί με το θύμα του κι έλεγε ότι εκείνη δεν ήταν καλά». Ωστόσο, δεν πρόλαβαν να αποτρέψουν την αυτοκτονία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Point, η νεαρή γυναίκα υποστήριξε ότι είχε πέσει θύμα βιασμού, αναφέροντας και το όνομα του δράστη. Η αστυνομία δήλωσε ότι ερευνά τους ισχυρισμούς αυτούς.

Ads

Η 19χρονη επίσης έστειλε μήνυμα μέσω του κινητού της τηλεφώνου σε συγγενή της λίγο πριν από τον θάνατό της. Το βίντεο διαγράφθηκε από τη ροή του Periscope ωστόσο ένα απόσπασμα του βίντεο, λίγες στιγμές πριν από την αυτοκτονία, «ανέβηκε» στο YouTube.

Σε αυτό η 19χρονη λέει ότι το βίντεο «δεν γυρίστηκε για να προκαλέσει σάλο» αλλά για να «κάνει τους νέους να αντιδράσουν, να διευρύνει τους ορίζοντές τους και τίποτα άλλο». Μετά η κοπέλα μένει σιωπηλή μπροστά στην κάμερα για αρκετά λεπτά. Στη συνέχεια η εικόνα μαυρίζει και ακούγονται φωνές, πιθανόν από τους τραυματιοφορείς που σπεύδουν στο σημείο. 

Το Periscope είναι μια εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να προβάλουν σε ζωντανή σύνδεση βίντεο. Με τη βοήθεια ενός smartphone η εφαρμογή επιτρέπει τη δωρεάν προβολή βίντεο σε απευθείας σύνδεση ενώ αναμεταδίδεται μέσω του Twitter. Το βίντεο μπορεί να το δει κανείς για ένα 24ωρο, κατόπιν διαγράφεται.

Η γαλλική Δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει έρευνα για να εξακριβώσει τις συνθήκες του περιστατικού. «Η ανάλυση των δεδομένων του τηλεφώνου και η ανάκτηση του βίντεο βρίσκονται σε εξέλιξη» διευκρίνισε δικαστική πηγή.

«Μόλις έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα από την έρευνα του κινητού τηλεφώνου του θύματος και των δεδομένων από την εφαρμογή Periscope, οι ερευνητές θα επικεντρωθούν στο να καθορίσουν τα κίνητρα πίσω από την ενέργειά της και, στην περίπτωση που δεν υπάρξουν αποτελέσματα, θα διευρύνουν την έρευνα που έχει ξεκινήσει» επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του εισαγγελέα.