Κυβερνητικές πηγές διέψευσαν τις πληροφορίες που ανέφεραν πως το ΔΝΤ επαναφέρει στο παρά πέντε ο ζήτημα της αξιοπιστίας του «δημοσιονομικού κόφτη» για το 2018 και συζητά την ανάγκη πρόωρης εφαρμογής των μέτρων για τις συντάξεις και το αφορολόγητο. Όπως υπογράμμισαν αυτό που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι είναι το θέμα της δοσολογίας στα μέτρα σχετικά με το ασφαλιστικό για το 2019. 

Ads

Οι σχετικέ πληροφορίες μεταδόθηκαν από το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το οποίο αναφερόταν σε καλά πληροφορημένες πηγές. Μάλιστα οι εν λόγω πηγές «έδειξαν» το Βερολίνο ως ιθύνοντα νου πίσω από τις καινούργιες απαιτήσεις του ΔΝΤ, το οποίο θέλει να ξανανοίξει το θέμα της επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Σε αυτό το πλαίσιο δεν απέκλειαν, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να ζητήσει αύριο ανοιχτά την εφαρμογή των μέτρων ήδη από το 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πάντως λίγη ώρα αργότερα κυβερνητικές πηγές διέψευσαν τις εν λόγω πληροφορίες. Όπως υπογράμμισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν υπάρχει το θέμα της αξιοπιστίας του δημοσιονομικού κόφτη και πως το ΔΝΤ δεν ζητάει μέτρα για το 2018. Αυτό που συζητείται είναι  το θέμα της δοσολογίας στα μέτρα στο ασφαλιστικό. Το ΔΝΤ επιζητεί εφάπαξ περικοπή στην «προσωπική διαφορά» το 2019, ενώ η κυβέρνηση θέλει να τα «σπάσει» σε δύο δόσεις, το 2019 και το 2020.

Ads

Ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε πως στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων βρίσκονται και οι επικουρικές συντάξεις, προκειμένου να είναι ηπιότερη η μείωση των κύριων συντάξεων. Ερωτηθείς δε εάν το ΔΝΤ θα αποσύρει τις σκληρές θέσεις του για αύξηση του ορίου στις ομαδικές απολύσεις και επαναφορά της ανταπεργίας, απάντησε ότι τα εργασιακά είναι πάντα ανοικτά έως ότου κλείσει όλη η συμφωνία.

Σημειώνεται ότι η ελληνική αποστολή, στην οποία μετέχουν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, αναχωρεί περί τις 18.30 από την Αθήνα για τη Μάλτα, όπου αύριο διεξάγεται το άτυπο Eurogroup.

Κυβερνητικός αξιωματούχος εξέφρασε αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των εκεί συζητήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά «νομίζω ότι αύριο κλείνουμε». Σε σχέση με πιθανές επαφές στη Μάλτα με τους θεσμούς, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως είναι λογικό να υπάρξει κάποια συνάντηση πριν από το Eurogroup, ενώ μπορεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ να θέλει να μεταφέρει κάτι στα εμπλεκόμενα μέρη μετά από τη συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το σχέδιο «ένα συν ένα»

Το σχέδιο συμβιβασμού, το οποίο αποτελεί το αποτέλεσμα του δείπνου της Τρίτης στο Brussles Group, και σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προβλέπει μειώσεις συντάξεων σε ποσοστό % του ΑΕΠ (1,8 δις ευρώ) το 2019 και ισόποση μείωση του αφορολόγητου (επίσης 1% του ΑΕΠ) το 2020.

Πρόκειται για τη φόρμουλα που εκπονήθηκε μετά από εντατικές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις τα τελευταία 24ωρα – και κατόπιν ενός μπαράζ επικοινωνιών του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τους πολιτικούς επικεφαλής των δανειστών – και, αυτή τη στιγμή, δείχνει ως το… λιγότερο κακό σενάριο που μπορεί να προσφερθεί στην ελληνική πλευρά για να κλείσει η αξιολόγηση.

Μπαίνει στο παιχνίδι και η Μέρκελ: Τηλεφώνησε στον Τσίπρα

Στην πιο καθοριστική φάση της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση μπαίνει, όπως φαίνεται, στο παιχνίδι και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ η οποία είχε χθες νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Δεν ήταν το πρώτο τηλεφώνημα Τσίπρα-Μέρκελ μέσα στην τελευταία εβδομάδα, ωστόσο ειδικά χθες τη νέα επικοινωνία ζήτησε η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος μετά τη συνάντηση στην Αθήνα του έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, η Ανγκελα Μέρκελ είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι «δουλεύουμε στην κατεύθυνση του να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup». Το κλίμα της συνομιλίας φέρεται να ήταν καλό με επιβαβίωση της βούλησης αμφότερων των πλευρών να υπάρξει άμεση λύση στο θέμα της αξιολόγησης.

Η παρέμβαση Μέρκελ έχει τη δική της σημασία, καθώς ήρθε μετά τη δήλωση Τσίπρα ενώπιον του Ντόναλντ Τουσκ ότι εάν δεν επέλθει συμωνία αύριο στο Eurogroup της Μάλτας τότε θα ζητήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης. Εγινε, επίσης, εν όψει και της σημερινής συνάντησης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Γερουν Ντάισελμπλουμ στο Βερολίνο, η οποία θεωρείται καθοριστική για το πως θα αντιμετωπιστεί το σχέδιο συμβιβασμού για την Ελλάδα στον αυριανό Eurogroup.