Ναζιστικοί χαιρετισμοί και ύμνοι του Φράνκο ακούστηκαν σήμερα σε συγκέντρωση κατά του καταλανικού δημοψηφίσματος στη Μαδρίτη. 

Ads

Συγκεντρώσεις έγιναν σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας, όπου διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους κρατώντας ισπανικές σημαίες. Το περιστατικό με τους ναζιστικούς χαιρετισμούς και τα άσματα της δικτατορίας του Φράνκο σημειώθηκε στην ισπανική πρωτεύουσα. 

Ακόμη ένα πρωτοφανές περιστατικό είναι ότι η ισπανική αστυνομίας ανέβασε μέσω twitter, εικόνες από τις συγκεντρώσεις εθνικιστών ενάντια στο δημοψήφισμα. Αυτό είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στα δημοκρατικά χρόνια της Ισπανίας, δηλαδή η αστυνομία να επικροτεί κάποια πλευρά διαδηλωτών. 

Δείτε το βίντεο με τους ναζιστικούς χαιρετισμούς και τον ύμνο του Φράνκο: 

Ads

Στην Ισπανία κάλεσμα απεύθυνε και η συντηρητική οργάνωση, Ίδρυμα για την υπεράσπιση του ισπανικού έθνους (Denaes). Αρκετοί διαδηλωτές κρατώντας την εθνική σημαία ή φορώντας την σαν κάπα στους ώμους, φώναζαν «η Καταλονία είναι μέρος της Ισπανίας» και «ο Πουτζεμόντ στη φυλακή».

Τεταμένη η ατμόσφαιρα

Στο μεταξύ, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το αυριανό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, με την ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα τεταμένη. Η Βαρκελώνη διαμηνύει ότι το δημοψήφισμα θα γίνει οπωσδήποτε, ενώ η Μαδρίτη απειλεί ότι θα το ματαιώσει με κάθε τρόπο. 

Δεκάδες σχολεία που θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα τελούν υπό κατάληψη από τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της περιοχής που θέλουν να διασφαλίσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. 

Στον αντίποδα η Μαδρίτη έχει στείλει ενισχύσεις 10.000 ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας στην Καταλονία, οι οποίοι έχουν σφραγίσει τα μισά σχολεία για να μην στηθούν κάλπες και έχουν καταλάβει το κέντρο τηλεπικοινωνιών προς αποφυγήν ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Επιπλέον, η αστυνομία έχει εντολή να εκκενώσει τα υπό κατάληψη σχολεία έως τις 06.00 το πρωί. 

Παράλληλα, οι ισπανικές αρχές έχουν κάνει γνωστό ότι οι εθελοντές που θα βοηθήσουν στην διεξαγωγή των εκλογών και θα χρησιμοποιήσουν τους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους, στο αυριανό απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα άνω των 300.000 ευρώ.

Διαβάστε στο tvxs.gr: Η ισπανική δεξιά τα (ξανά) κάνει θάλασσα. Του Στέλιου Κούλογλου

Επιπλέον, ισπανικό δικαστήριο διέταξε χθες την Google να κατεβάσει την εφαρμογή που έδινε πληροφορίες σχετικές με το δημοψήφισμα.

Μεσολάβηση ζητά ο πρόεδρος της Καταλονίας

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ διαβεβαίωσε σήμερα μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο πως ο ίδιος και οι υποστηρικτές του δεν θα απαρνηθούν το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση και πως θα συμμετάσχουν αύριο Κυριακή στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. 

«Αυτό που δεν θα συμβεί, είναι να επιστρέψουμε στα σπίτια μας και να απαρνηθούμε τα δικαιώματά μας… Η κυβέρνηση έχει προβλέψει τα πάντα για να διεξαχθούν όλα με ομαλό τρόπο», τόνισε ζητώντας από τους Καταλανούς να αποφύγουν κάθε μορφή βίας.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας ζήτησε επίσης να υπάρξει μια μεσολάβηση στη σύγκρουση που τον φέρνει αντιμέτωπο με τη Μαδρίτη. «Οφείλουμε να εκφράσουμε τη σαφή βούληση να έχουμε μια μεσολάβηση όποιο κι αν είναι το σενάριο, είτε κερδίσει το ναι είτε το όχι», κατέληξε.