Μετά την Γερμανία, την Αυστρία και την Ολλανδία, ο Ερντογάν κλιμακώνει την επίθεσή του εναντίον της Ευρώπης, βάζοντας στο στόχαστρό του την Ελβετία, αλλά και τον Πάπα.

Ads

Μετά τον αγαπημένο του χαρακτηρισμό, «ναζί», ο Τούρκος πρόεδρος προσέθεσε και αυτόν του «σταυροφόρου» εναντίον των Ευρωπαίων, για να «συνοψίσει» το σχόλιό του για την παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου στην Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης: «Τι δουλειά είχαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τον Πάπα;» διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει: «Το Βατικανό δεν είναι κράτος – μέλος της ΕΕ».

Την Παρασκευή, είχε δηλώσει ότι θα συνεχίσει να αποκαλεί ευρωπαϊκές χώρες «ναζί», όσο οι Ευρωπαίοι επιμένουν να τον αποκαλούν δικτάτορα.

Επιπλέον, απείλησε και με δεύτερο δημοψήφισμα, αυτή τη φορά για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.: «Αυτή τη στιγμή διεξάγουμε ένα δημοψήφισμα την 16η Απριλίου και έπειτα από αυτό θα μπορούσαμε να επιλέξουμε να κάνουμε ένα δεύτερο σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και θα συμμορφωνόμασταν με όποια απόφαση λάμβαναν οι πολίτες μας σε αυτό» επισήμανε σε ομιλία που εκφώνησε στην Αττάλεια, στη νότια Τουρκία.

Ads

Το Σάββατο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον Ελβετό επιτετραμμένο στην Άγκυρα προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Ελβετίας, τη Βέρνη, υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, καταγγέλλοντας ότι οι διαδηλωτές υποστηρίζουν την τρομοκρατία, καθώς μεταξύ άλλων κρατούσαν ένα πανό με συνθήματα υπέρ της δολοφονίας του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Veysi Kayak, σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε ότι η Τουρκία περιμένει 3 εκατ. πρόσφυγες από το Ιράν, ενώ δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει την Ευρώπη σημειώνοντας: «Η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος θα πρέπει να το σκεφτούν καλά. Θέλουν (σ.σ.: οι πρόσφυγες) να έρθουν στην Τουρκία για να περάσουν στη Δύση.

Ο αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως ο Ερντογάν σκοπεύει να δώσει υπηκοότητα σε 4 εκατ. Σύρους πρόσφυγες, σε περίπτωση νίκης του «ναι» στο δημοψήφισμα.

Από σήμερα ψηφίζουν οι Τούρκοι του εξωτερικού για το δημοψήφισμα

Από σήμερα, 27 Μαρτίου ξεκινάει η ψηφοφορία σε αντιπροσωπείες στο εξωτερικό με επιστολική ψήφο και θα διαρκέσει έως τις 9 Απριλίου.

Οι ψηφοφόροι στο εξωτερικό πιθανολογείται ότι θα ψηφίσουν σε 57 χώρες και 119 αντιπροσωπείες.

«’Αναυδος» ο Σόιμπλε

«Η ρητορική του Ερντογάν με έχει αφήσει άναυδο» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι οι αναφορές του Τούρκου προέδρου περί «ναζιστικών μεθόδων» σε βάρος των Τούρκων πολιτών στη Γερμανία, καταστρέφει τη διαδικασία ενσωμάτωσής τους.

«Το να επιδιορθώσουμε τη ζημιά θα μας πάρει χρόνια» τόνισε ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε στις αναφορές του, σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή.

«Αποκαλείτε τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας δικτάτορα. Όταν τους αποκαλούμε φασίστες, ενοχλούνται», σημείωσε.

«Είστε φασίστες. Ενοχληθείτε όσο θέλετε με τις ναζιστικές πρακτικές. Εάν ζωγραφίζετε σβάστικες στους τοίχους των τεμενών μας και δεν επιρρίπτετε την ευθύνη σε κανέναν, δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτό το στίγμα» είπε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.