Η Βρετανία δεν μπορεί να διαπραγματευθεί μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ πριν ολοκληρωθεί η αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ads

Αυτό δήλωσε σήμερα, η Φεντερίκα Μογκερίνι, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα και η οποία προκάλεσε τριγμούς σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι θέλει να καταλήξει πολύ γρήγορα σε μια εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία. 

Από βρετανικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, υποστήριξε ότι αυτή είναι «μια πολύ καλή είδηση». 

Ads

Η ΕΕ, ωστόσο, θέλησε να βάλει στον «πάγο» τα σχέδια για τη διμερή συμφωνία που επαγγέλλεται ο Ντόναλντ Τραμπ. Η Μογκερίνι τόνισε ότι «όσο η Βρετανία παραμένει μέλος της ΕΕ δεν υπάρχουν διμερείς διαπραγματεύσεις για οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία με κάποιο τρίτο μέρος (…) Αυτό αναφέρεται στις Συνθήκες». Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι ο Τζόνσον, συμφώνησε πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. 

Αναφορικά με τις προβλέψεις του Ντόναλντ Τραμπ ότι κι άλλες χώρες θα αποχωρήσουν από την ΕΕ μετά το Brexit, η Μογκερίνι είπε: «Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει ενωμένη, είμαι 100% πεπεισμένη για αυτό».