Ένας 16χρονος άγρια χτυπημένος και παρατημένος μέσα σε ένα καρότσι σούπερ μάρκετ. Ο 16χρονος Ρομά ξυλοκοπήθηκε από έναν όχλο που τον κατηγόρησε για κλοπή σε ένα προάστιο του Παρισιού, στο Seine-Saint Denis, στη Γαλλία όπου το τελευταίο διάστημα στην πολιτική σκηνή πρωταγωνιστεί η ακροδεξιά της Μαρίν Λε Πέν.

Ads

Βρέθηκε αναίσθητος και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες βρίσκεται σε κόμμα. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο που επικαλείται πηγές της αστυνομίας «μια ομάδα ατόμων εισέβαλε στον καταυλισμό που ζούσε και τον άρπαξε με τη βία». Ο δήμαρχος της Pierrefitte-sur-Seine, όπου βρίσκεται ο καταυλισμός και σημειώθηκε η επίθεση, ανέφερε πως στην περιοχή επικρατεί μια τεταμένη ατμόσφαιρα καθώς, όπως είπε, «οι κάτοικοι είναι εξαγριωμένοι για μια σειρά διαρρήξεων που έχουν σημειωθεί στην περιοχή». Σύμφωνα με τη Le Parisien, οι 200 περίπου Ρομά του καταυλισμού μετά το επίθεση στον 16χρονο εγκατέλειψαν έντρομοι την περιοχή. 

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για «αποτρόπαια» επίθεση και η κυβέρνηση «θα κάνει τα πάντα» για να βρει τους δράστες. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών η αστυνομία έχει ξεκινήσει τις έρευνες. Ο επικεφαλής του Περιφερειακού Συμβουλίου καταδίκασε την «αποτρόπαια επίθεση με το πρόσχημα της εκδίκησης». «Η Γαλλική Δημοκρατία θα πρέπει να τους προστατεύει όλους, ανεξάρτητα από το που ζεις και την καταγωγή σου».

Οι Ρομά είχαν βρεθεί στο επίκεντρο στη Γαλλία το 2010 όταν ο τότε πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί διέταξε την απομάκρυνση των «παράνομων καταυλισμών τους» υποστηρίζοντας πως «σε αυτούς κυριαρχεί το έγκλημα». Με την άνοδο της Κεντροαριστεράς στην εξουσία ο Φρανσουά Ολάντ συνέχισε τη διάλυση των καταυλισμών αλλά και τις απελάσεις Ρομά και όχι μόνο.

Ads

Το 2013 ο τότε υπουργός Εσωτερικών και νυν πρωθυπουργός είχε κλιμακώσει την επιχείρηση διάλυσης των καταυλισμών, εκτοπίζοντας πλήθος ανθρώπων. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως οι περισσότεροι Ρομά «δεν επιθυμούν να ενσωματωθούν στη Γαλλική κοινωνία». Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η πλειονότητα στη Γαλλία συμφωνεί με την άποψη του Βαλς ζητώντας μάλιστα και ενίσχυση των πολιτικών ενάντια στη μετανάστευση.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα τονίσει πως η στοχοποίηση των Ρομά αυξάνει και τη βία εναντίον τους. Τελευταία πράξη αυτής της στοχοποίησης αλλά και της ενίσχυσης της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού στην κοινωνία της Γαλλίας ήταν το λιντσάρισμα του 16χρονου Ρομά. Σύμφωνα με τη Le Monde, o Δαρείος, όπως ονομάζεται ο 16χρονος, ήταν με την μητέρα του στον καταυλισμό όταν μια ομάδα ατόμων με καλυμμένα πρόσωπα εισέβαλε και τον άρπαξε κατηγορώντας τον για κλοπή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι δράστες τον κλείδωσαν σε μια αποθήκη όπου και τον ξυλοκόπησαν άγρια.

Προσοχή σκληρές εικόνες – Φωτογραφίες από την Telegraph.