«Όποιος εγκαταλείπει το Χαλέπι για να γλιτώσει από τους βομβαρδισμούς ή από τους δολοφόνους του Ισλαμικού Κράτους δεν σοκάρεται από τις δυσκολίες στην Ελλάδα», λέει η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ads

Η Μέρκελ επικρίνει τη Βιέννη για το κλείσιμο των συνόρων απορρίπτοντας μονομερείς ενέργειες που επιβαρύνουν εν τέλει άλλες χώρες. Αντικρούει ο καγκελάριος Φάιμαν ζητώντας απευθείας μεταφορά προσφύγων στη Γερμανία.

Οι δύσκολες συνθήκες στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ δεν αποθαρρύνουν τους πρόσφυγες, δηλώνει σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Volksstimme η Άγκελα Μέρκελ: Για μια ακόμα φορά η Άγκελα Μέρκελ ασκεί κριτική στη μονομερή απόφαση της Βιέννης να κλείσει, ντε φάκτο, τα σύνορά της στις ροές προσφύγων.

Στη συνέντευξή της τονίζει ότι «όποιος κλείνει σύνορα δεν αντιμετωπίζει τα αίτια της προσφυγική κρίσης. Η στάση αυτή εγκυμονεί, μακροπρόθεσμα, κινδύνους για τη γερμανική οικονομία». Σε άλλο σημείο η καγκελάριος υπογραμμίζει: «Χρειαζόμαστε μόνιμες λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και όχι “λύσεις“ που περιλαμβάνουν αποφάσεις τις οποίες στη συνέχεια καλούνται άλλες χώρες να επωμιστούν».

Ads

Υπέρ και κατά της Ελλάδας 

Αναφερόμενη στην Ελλάδα η καγκελάριος επανέλαβε ότι «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τη χώρα στην τύχη της». Ταυτόχρονα ωστόσο επέκρινε την Αθήνα λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να δημιουργήσει μέχρι τα τέλη του 2015 χώρους (hot spot) για τη φιλοξενία 50.000 προσφύγων. «Όμως αυτό δεν έγινε όπως συμφωνήθηκε», είπε η Μέρκελ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΤο deal της σιωπηρής ανοχής (και των 150.000 προσφύγων)

Φάιμαν: Απευθείας μεταφορά προσφύγων στη Γερμανία

Από την πλευρά του ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, υπερασπίζεται τις αποφάσεις της κυβέρνησής του και υποδεικνύει στο Βερολίνο να μεταφέρει πρόσφυγες απευθείας στη Γερμανία από την Ελλάδα ή από όμορες χώρες της Συρίας, όπως η Τουρκία ή η Ιορδανία.

image

Ο κ. Φάιμαν προτείνει μάλιστα να δοθούν στους πρόσφυγες σχετικά ταξιδιωτικά έγγραφα.

«Μια τέτοιου είδους κατανομή προβλέπεται ούτως ή άλλως. Η Αυστρία δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει κέντρο αναδιανομής προσφύγων. Δεν είναι δυνατό να επιτρέπουμε καθημερινά τη διέλευση σε μερικές χιλιάδες ανθρώπους ή η Γερμανία να μας ενημερώνει ότι θα δεχθεί σε μια μέρα 2.000, 1.000 ή έναν πρόσφυγα». Ο αυστριακός καγκελάριος προσθέτει ότι η κατανομή των προσφύγων πρέπει να γίνει σε χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία.

«Η Αυστρία δεν μπορεί να είναι ο θάλαμος αναμονής της Γερμανίας», υπογραμμίζει ο Βέρνερ Φάιμαν.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle