Αισιόδοξα μηνύματα για την Ευρώπη θέλησαν να εκπέμψουν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. 

«Όταν η Γαλλία και η Γερμανία ομιλούν με την ίδια φωνή, η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει», είπε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την καγκελάριο, η οποία από την πλευρά της έκανε λόγο για ένα νέο μήνυμα αισιοδοξίας. 

Τι είπαν για την Ελλάδα

«Βρέθηκε στο τελευταίο Eurogroup ένα πολύ ισχυρό συναινετικό πλαίσιο. Στη σημερινή σύνοδο δεν μιλήσαμε για την Ελλάδα, και αυτό είναι πολύ καλό νέο, γιατί δουλέψαμε πολύ με τη Μέρκελ, ώστε να καταλήξουμε στη συμφωνία που βρέθηκε στο Eurogroup», σημείωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν, ερωτηθείς για την Ελλάδα. Και πρόσθεσε: «Χαιρετίζω την ανάκαμψη της Ελλάδας και τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας». 

Από τη μεριά της, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως «δεν μιλήσαμε για την Ελλάδα στη σημερινή σύνοδο γιατί έχουν βρεθεί λύσεις» και επισήμανε πως και με το «πακέτο Γιούνκερ» θα υπάρχει ενίσχυση των επενδύσεων.

Μακρόν: Ανοιχτές αγορές αλλά με κανόνες

Όπως υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος, η Ευρώπη είναι η καλύτερη προστασία από τις μεγάλες προκλήσεις, από την τρομοκρατία μέχρι τη μετανάστευση και το εμπόριο. 

Ο Μακρόν υπογράμμισε ότι υποστηρίζει τις ανοικτές αγορές, πρόσθεσε όμως ότι αυτό δεν σημαίνει πως η Ευρώπη θα είναι αφελής και ότι θα υπερασπιστεί τους κανόνες και θα εξασφαλίσει ότι θα γίνονται σεβαστοί. Παράλληλα, τόνισε πως χρειάζεται «πραγματική αμοιβαιότητα» στις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς.

Μιλώντας για την προσφυγική κρίση, σημείωσε δεν είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουν μερικές μόνο χώρες της ΕΕ, αλλά όλες. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η προσφυγική κρίση δεν είναι προσωρινή, αλλά θα συνεχιστεί και γι’ αυτό απαιτείται μια μακροπρόθεσμη απάντηση.

Μέρκελ: Η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί στο μέλλον της

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έστειλε ένα μήνυμα νέας αισιοδοξίας, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, σημειώνοντας πως κρίσιμη σημασία για την επιτυχία της είχε η προετοιμασία της από τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Η Άνγκελα Μέρκελ πρόσθεσε πως η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί στο μέλλον της και πως η έξοδος της Βρετανίας δεν μπορεί να συσκοτίσει αυτή την ανάγκη.

Όπως υπογράμμισε, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι έδωσε στους Ευρωπαίους ηγέτες μια αισιόδοξη εικόνα για την ευρωπαϊκή οικονομία. Όσον αφορά τις κοινές αξίες στις οποίες βασίζεται η ΕΕ, τόνισε πως αν κάποιος βλέπει ότι οι αξίες αυτές παραβιάζονται, πρέπει να το λέει.

Η καγκελάριος δήλωσε πως δυστυχώς δεν υπήρξε πρόοδος όσον αφορά τον καταμερισμό του βάρους των προσφύγων εντός της ΕΕ και πως θα συνεχίσει να ασκεί πίεση προς την κατεύθυνση αυτή. Όπως υπογράμμισε, είναι αναγκαία η επίδειξη αλληλεγγύης στην Ελλάδα και την Ιταλία στο προσφυγικό, εξηγώντας πως αυτή είναι η δική της αντίληψη για την Ευρώπη.

«Εάν είμαστε μαζί γύρω από ένα τραπέζι, εάν έχουμε κοινά εξωτερικά σύνορα, τότε πρέπει μια μέρα να μπω στη θέση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ιταλού πρωθυπουργού, οι οποίοι δέχονται κάθε μέρα καινούργιους πρόσφυγες και μετανάστες» είπε η Μέρκελ.

Και προσέθεσε: «Δεν μπορώ απλά να χαίρομαι που βρίσκομαι στο κέντρο της Ευρώπης και δεν έχω αυτό το πρόβλημα με τους πρόσφυγες. Είναι πολύ σημαντικό να μπαίνεις στη θέση των άλλων, αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι για να βρούμε ένα συμβιβασμό».