Ενα ακόμη δημοσίευμα, αυτή τη φορά από την γερμανική Handesblatt,  έρχεται να ενισχύσει τις πληροφορίες για ρήξη Μέρκελ – Σόιμπλε στο ελληνικό ζήτημα.

Ads

Με τον τίτλο «Το μεγάλο χάσμα Μέρκελ και Σόιμπλε» η γερμανική εφημερίδα “Handelsblatt” αναφέρεται στους χειρισμούς της Αγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην ελληνική κρίση. Το άρθρο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι για την Μέρκελ το ελληνικό ζήτημα έχει γίνει υπόθεση αρχηγών, ότι κάνει υποχωρήσεις πιέζοντας χρονικά, ότι θέλει να διαπραγματευτεί περαιτέρω στις Βρυξέλλες και ότι ο ανυποχώρητος γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης.

Η Handebslatt  επισημαίνει τη σκληρή θέση του Σόιμπλε στο ελληνικό ζήτημα, ο οποίος όπως σημειώνει «παρουσιάζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις ελληνικές αξιώσεις» και αναφέρεται συχνά χωρίς ενδοιασμούς σε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Προσθέτει, δε, ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενημερώθηκε τυχαία για την διεξαγωγή της γνωστής πενταμερούς συνάντησης κορυφής των ιστωτών για την Ελλάδα στο Βερολίνο.

Στον αντίποδα, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι η Ανγκελα Μέρκελ φαίνεται να μην συμμερίζεται την σκληρή στάση του Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα, την οποία θέλει να κρατήσει με κάθε τίμημα στην ευρωζώνη.
Το άρθρο της Handesblatt ήρθε λίγες ώρες μετά τη δήλωση του εκπροσώπου του SPD, των συγκυβερνόντων γερμανών σοσιαλδημοκρατών, Κάρστεν Σνάιντερ, ο οποίος είπε ότι ο Σόιμπλε βρίσκεται πλέον εκτός διαπραγμάτευσης και ότι, ουσιαστικά «έχει την ίδια θέση με τον Γιάνη Βαρουφάκη».

Ads

Η εφημερίδα Die Welt γράφει πως «η διάσωση της Ελλάδας αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα για την Άνγκελα Μέρκελ», η οποία «είναι περισσότερο από ποτέ αποφασισμένη να συμβάλλει στη διάσωση της Ελλάδας». «Η καγκελάριος έχει διαφορετική άποψη από τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά είναι στην ίδια γραμμή με τον αντικαγκέλαριο και υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

«Αυτός είναι και ο λόγος που συζήτησε με τον κ. Γκάμπριελ και όχι με τον κ. Σόιμπλε το θέμα της Ελλάδος στη καγκελαρία, για να υπάρχει κοινή γραμμή στην επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή. Στο θέμα αυτό χρειάζεται τον κ. Γκάμπριελ περισσότερο από ποτέ», αναφέρει η Die Welt και καταλήγει: «φαίνεται πως η κ. Μέρκελ και κ. Σόιμπλε δεν ενεργούν από κοινού».