Μια δήλωση με ιδιαίτερο πολιτικό νόημα που εμφανίζει τον Βόλφγκαν Σόιμπλε εκτός διαπραγμάτευσης για το ελληνικό ζήτημα έρχεται από τους γερμανούς, συγκυβερνώντες σοσιαλδημοκράτες στην κορύφωση του ελληνικού δράματος.

Ads

Ο εκπρόσωπος του SPD Kάρστεν Σνάιντερ δήλωσε, σύμφωνα με το Focus, δήλωσε το πρωί στην ZDF ότι ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε έχει πλέον την ίδια θέση στις διαπραγματεύσεις με τον συνάδελφό του από την Ελλάδα, Γιάνη Βαρουφάκη: «Επιτρέπεται να δίνει συνεντεύξεις, αλλά όχι πια να διαπραγματεύεται». Τώρα, συμπλήρωσε, μόνο οι πρόεδροι των κυβερνήσεων, o Αλέξης Tσίπρας και η Άγκελα Μέρκελ, διαπραγματεύοντα.

Ο κ. Σνάιντερ δήλωσε ότι αυτό «οδηγεί ορισμένους συναδέλφους, οι οποίοι έπαιρναν τον προσανατολισμό τους από τον υπουργό Οικονομικών να λένε: ‘Είμαι σύμφωνος με αυτό;’» Μέσα στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, όπως πρόσθεσε ο Σνάιντερ, υπάρχει βαθιά ρήξη σε αυτό το θέμα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Σνάιντερ δήλωσε πεπεισμένος ότι, παρά την πολεμική και τα τεντωμένα νεύρα που κυριαρχούν στο θέμα της συζήτησης για την κρίση στην Ελλάδα, η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Υπάρχουν πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, είπε στο Deutschlandfunk και συμπλήρωσε ότι είναι «σχετικά σίγουρος» ότι θα επιτευχθεί λίαν προσεχώς συμφωνία. Προτεινε επίσης ότι οι δανειστές είναι πιθανό να διαγράψουν 50-60 δις του ελληνικού χρέους.

Ads

Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δεν αποτελεί επιλογή είπε ο κ. Σνάιντερ: «Δεν είναι κάτι το οποίο θέλουμε». Παρέπεμψε δε στις ήδη καταβληθείσες εκ μέρους της Γερμανίας πληρωμές, οι οποίες σε μια τέτοια περίπτωση θα πήγαιναν χαμένες . Εν τούτοις, μόνο η ελληνική κυβένρηση και το ελληνικό κοινοβούλιο μπορούν να πάρουν μια τέοτοια απόφαση, αν δηλαδή θέλουν να παραμείνουν στην ευρωπαική νομισματική ενωση.

Ο Σνάιντερ τόνισε, επίσης, ότι η επικέντρωση της συζήτησης στην καταβολή της δόσης του δεύτερου πακέτου στην Αθήνα δεν είναι αρκετή. Η Ελλάδα πρέπει να να αναπτυχθεί οικονομικά , να καταπολεμήσει την διαφθορά, να σπάσει το ολιχαρχικό σύστημα. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει ως ανταπόδοση να διορθώσουν τα λάθη στην πολιτικής σωτηρίας συνολικά και να τοποθετήσουν την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική σε κεντρικό επίπεδο. «Αυτό θα ήταν το καλύτερο για την αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών». Η χώρα χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη προοπτική – «και όχι να έχουμε κάθε έξι μήνες αυτήν την ανασφάλεια, αυτό το παζάρεμα».