Με συνθήματα κατά της φτώχεια, της λιτότητας αλλά και απαιτώντας εργασιακή αξιοπρέπεια χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους για να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά.

Ads

 
«Κατά της μισθολογικής και κοινωνικής φτώχειας» ήταν το κεντρικό σύνθημα των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή με αφορμή την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς σε κάθε γωνιά της Ευρώπης κι όχι μόνο.
 
Στην Ελλάδα τα εργατικά συνδικάτα, δίνουν ραντεβού στους δρόμους την Τρίτη 3 Μαϊου, ημερομηνία για την οποία μεταφέρθηκε η απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς λόγω Πάσχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς  

Ματωμένη πρωτομαγιά έκανε για άλλη μια φορά η Τουρκία, καθώς το μεσημέρι της Κυριακής ένας 57χρονος διαδηλωτής παρασύρθηκε από αύρα νερού της τουρκικής αστυνομίας ενώ προσπαθούσε να προσεγγίσει την πλατεία Ταξίμ, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Ads

Στο περιθώριο των ταραχών, 200περίπου άνθρωποι συνελήφθησαν, ενώ οι δυνάμεις επιβολής της τάξεις απώθησαν με βια ακτιβιστές του φιλοκουρδικού, κεντροαριστερού – αριστερού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

image

image
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι φετινές εργατικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία, όπου εδώ και 2 μήνες «δεν κοιμάται», με το κίνημα «Nuit Debout» να μένει ξάπρυνο τις νύχτες αντιδρώντας στο σχέδιο μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που προωθεί η κυβέρνηση.
 
Για πρώτη φορά εδώ και 7 χρόνια, τα συνδικάτα διοργάνωσαν μια κοινή πορεία που ξεκίνησε γύρω στις 15.30 ώρα Ελλάδας, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Τις πορείες ακολούθησε και το κίνημα των ορθίων. Μετά το πέρας των διαδηλώσεων σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία, αλλά τα επεισόδια δεν πήραν μεγάλη έκταση, όπως την προηγούμενη εβδομάδα.

image

image

Με τις παραδοσιακές συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια και διαδηλώσεις σε μεγάλες και μικρές πόλεις εορτάστηκε σήμερα η Πρωτομαγιά στη Γερμανία. Η κεντρική συγκέντρωση του Συνδέσμου Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) έγινε στην Στουτγάρδη με μηνύματα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. «Τα αιτήματα των ακροδεξιών λαϊκιστών δεν έχουν καμιά σχέση με την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την δίκαιη παγκοσμιοποίηση», τόνισε ο επικεφαλής του Συνδέσμου Ράινερ Χόφμαν.

image

image
 
Στη Μαδρίτη, πολλές χιλιάδες διαδηλωτές, μεταξύ αυτών οι ηγέτες του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ και του κόμματος Ενωμένη Αριστερά  Αλμπέρτο Γκαρθόν βγήκαν στους δρόμους στο πλαίσιο κινητοποίησης που διοργάνωσαν οι συνδικαλιστικές ενώσεις CCOO et UGT. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό όπου αναγραφόταν το σύνθημα: «Κατά της μισθολογικής και κοινωνικής φτώχειας, στην απασχόληση και τα δικαιώματα».
 
Μόλις 8 εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ακούγονταν συνθήματα εναντίον της απερχόμενης κυβέρνησης, όπως «κατά των περικοπών στον προϋπολογισμό και υπέρ των συντάξεων» επίσης «κανείς δεν είναι παράνομος» και «όχι στο TTIP» με αποδέκτη την Ευρωπαϊκή Ένωση, την πολιτική στο προσφυγικό που ακολουθεί και τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ.

image

image
 
Στην Ιταλία, πραγματοποιήθηκε  διαδήλωση, την οποία διοργάνωσαν τρεις συνδικαλιστικές ενώσεις (CGIL, CISL et UIL) υπό βροχή και χωρίς να υπάρξουν επεισόδια.
 
Στην Ελβετία, συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά προγραμματίστηκαν σε περισσότερες από 50 πόλεις, ιδίως στη Γενεύη και τη Ζυρίχη με στόχο να καταγγελθούν μεταξύ άλλων η κοινωνική αδικία κι η μείωση των συντάξεων.

image

image
 
Στην Πολωνία, πραγματοποιήθηκε πορεία με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων στη Βαρσοβία έπειτα από το κάλεσμα του συνδικάτου OPZZ και του αριστερού κόμματος SLD.

image

image
 
Στη Ρωσία, τέλος, σχεδόν 100.000 άνθρωποι σύμφωνα με την αστυνομία συμμετείχαν στη Μόσχα σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση που οργανώθηκε στην Κόκκινη Πλατεία. Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στους δρόμους ολόκληρης της χώρας για να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά.

image

image