Δημόσιες συμβάσεις υποσχόταν λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του 2017 σε υποτιθέμενη ρωσίδα επιχειρηματία ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της για το ακροδεξιό, εθνικιστικό κόμμα του, τους Ελεύθερους, σύμφωνα με αποκαλύψεις του περιοδικού Der Spiegel και της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung.

Ads

Οι δύο γερμανικές εκδόσεις υποστηρίζουν ότι σε βίντεο το οποίο έχουν στην κατοχή τους και του οποίου η εγκυρότητα έχει ελεγχθεί από ειδικούς, εμφανίζονται ο Χάινς-Κρίστιαν Στράχε και ο έμπιστος συνεργάτης του και σημερινός επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ελευθέρων Γιόχαν Γκουντένους τον Ιούλιο του 2017 σε βίλα στην Ίμπιζα, μαζί με την υποτιθέμενη ανιψιά ρώσου ολιγάρχη. Η γυναίκα δηλώνει την πρόθεσή της να επενδύσει στην Αυστρία περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αφήνει επανειλημμένα να εννοηθεί ότι πρόκειται ενδεχομένως για «μαύρο» χρήμα, το οποίο «δεν μπορεί να κατατεθεί στην τράπεζα». Η συνάντηση, η οποία, όπως αναφέρει το Spiegel, είχε προφανώς οργανωθεί ως παγίδα για τον αρχηγό των Ελευθέρων και βιντεοσκοπείτο από πολλές κάμερες σε όλο το σπίτι, διαρκεί έξι ώρες, στην διάρκεια των οποίων συζητούνται οι επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Αυστρία.

Ένα σενάριο το οποίο συζητήθηκε αφορούσε την υποτιθέμενη εξαγορά του 50% της λαϊκής αυστριακής «Kronen Zeitung» από την «επιχειρηματία». Η εφημερίδα φθάνει σε περίπου έναν στους τέσσερις Αυστριακούς και περιγράφεται από τον Χάινς-Κρίστιαν Στράχε ως εξαιρετικά ισχυρή, με τον ιδιοκτήτη της να συγκαταλέγεται στους δέκα πιο ισχυρούς ανθρώπους της χώρας. Θα μπορούσε, εκτιμά, να εκτινάξει τα ποσοστά του κόμματός του, από το 27% στο 34%, υπό την προϋπόθεση ότι πέντε άτομα από την σύνταξη θα απομακρύνονταν και στη θέση τους θα τοποθετούνταν κάποιοι άλλοι. «Οι δημοσιογράφοι έτσι κι αλλιώς είναι οι μεγαλύτερες πόρνες του πλανήτη», λέει ο σημερινός αντικαγκελάριος της Αυστρίας στην συνομιλήτριά του η οποία διατυπώνει την απορία αν κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει εύκολα. Διαβεβαιώνει μάλιστα ότι γνωρίζει και τον κατάλληλο άνθρωπο και αναφέρεται στον επενδυτή Χάινριχ Πατσίνα, ο οποίος «τα τελευταία 15 χρόνια αγόρασε όλα τα ουγγρικά ΜΜΕ για λογαριασμό του Βίκτορ Όρμπαν» και φρόντισε για τον – από τη μια μέρα στην άλλη – «αναπροσανατολισμό» της γραμμής τους. Μπορούμε να διδαχθούμε από τους Ούγγρους, σημειώνει ο επικαφαλής του ακροδεξιού κόμματος και αναφέρει ότι θέλει να δημιουργήσει ένα μιντιακό τοπίο όπως αυτό του Όρμπαν. Ο κ. Πατσίνα πάντως, απαντώντας σε ερώτηση του Spiegel και της SZ, διαβεβαίωσε ότι δεν είχε καμία σχέση με την αυστριακή εφημερίδα.

Από τη δική του μεριά και μετά τις αποκαλύψεις, ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς αποκλείει τη συνέχιση της συνεργασίας με τον αντικαγκελάριο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, έγινε σήμερα γνωστό από πηγή της κυβέρνησης συνασπισμού.

Δεν είναι σαφές κατά πόσον η απόφαση θα οδηγήσει στη διάλυση της κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του Κουρτς και του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων (FPÖ) του Στράχε ή απλά στην παραίτηση του αντικαγκελάριου.