Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι πολίτες της Κροατίες, για να αποφασίσουν σχετικά με μια αναθεώρηση του Συντάγματος που αποσκοπεί να εμποδίσει την τέλεση γάμων μεταξύ ομοφύλων. Το δημοψήφισμα ζήτησαν συντηρητικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και καταδικάστηκε έντονα από υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Καθολική Εκκλησία, από την πλευρά της, προσέφερε πλήρη υποστήριξη στη διοργάνωση του σημερινού δημοψηφίσματος στη χώρα.

Ads

Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα αν ο γάμος θα πρέπει να καθορίζεται από το Σύνταγμα ως «η ένωση ανάμεσα σε έναν άνδρα και μία γυναίκα».

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 ώρα Ελλάδος και θα παραμείνουν ανοιχτά ως τις 20:00 ώρα Ελλάδος. Τα πρώτα μερικά αποτελέσματα αναμένονται αργά σήμερα το βράδυ.

Σημειώνεται ότι το δημοψήφισμα αυτό θα είναι έγκυρο ασχέτως ποσοστού συμμετοχής.

Ads

Το Σάββατο, περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στο Ζάγκρεμπ με το σύνθημα «το Σύνταγμα δεν είναι παιχνίδι» και ζητώντας από τους Κροάτες να ψηφίσουν κατά της αναθεώρησης του Συντάγματος, το οποίο στην τρέχουσα μορφή του, δεν περιλαμβάνει κανέναν ορισμό για τον γάμο.

«Όλοι οι άνθρωποι αξίζουν το δικαίωμα στην αγάπη και την ευτυχία. Κανείς δεν ζητεί να εξασφαλίσει κάτι που θα έβλαπτε τους άλλους, αλλά μόνον το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και στην φυσιολογική ζωή. Πριν από 100 χρόνια τα δικαιώματα των γυναικών αποτελούσαν το αντικείμενο τέτοιων δημόσιων συζητήσεων», δήλωσε η Μπάρμπαρα Νόλα, ηθοποιός που αγωνίζεται κατά της αναθεώρησης αυτής του Συντάγματος.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 68% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι θέλει να ψηφίσει «ναι» στο σημερινό δημοψήφισμα και το 27% «όχι».

Ο πρόεδρος Ίβο Γιοσίποβιτς κάλεσε το έθνος να ψηφίσει «όχι», σημειώνοντας ότι διαφορετικά οι Κροάτες θα δείξουν ότι «δεν είναι έτοιμοι να αποδεχθούν την διαφορετικότητα». «Αν (το δημοψήφισμα) επιτύχει, το μήνυμα θα είναι ότι θέλουμε να αποκλείσουμε μια διαδικασία την οποία βλέπουμε σαφώς στον δημοκρατικό κόσμο, αυτήν της ισότητας όλων των ανθρώπων ασχέτως της διαφορετικότητάς τους, ιδιαίτερα όσον αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό», σημείωσε ο Γιοσίποβιτς.

Η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Μιλάνοβιτς είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Κροατία μπορεί να επιτρέψει στο μέλλον τους γάμους μεταξύ των ατόμων του ιδίου φύλου.

Η Κροατία, , με πληθυσμό 4,2 εκατομμυρίων, έγινε πρόσφατα μέλος της ΕΕ