Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει ταχθεί ανοιχτά κατά των προληπτικών μέτρων στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «παράλογο» αίτημα του ΔΝΤ. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται πλέον το σενάριο ενός μηχανισμού εξισορρόπησης που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση παρέκκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους, με την εκπρόσωπο της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα να σημειώνει πως «εφόσον οι υπόλοιποι θεσμοί θέλουν έναν τέτοιο μηχανισμό, η Κομισιόν θα μπορούσε να τον αξιολογήσει σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα και υπό την προϋπόθεση πως αυτός δεν θα εμποδίζει την ανάπτυξη». Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε πως τα προληπτικά μέτρα δεν χρειάζεται να είναι συγκεκριμένα, δήλωσε πως είμαστε κοντά σε συμφωνία και υπογράμμισε πως δεν θα πρέπει να δημιουργείται κλίμα κρίσης καθώς «η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι καλύτερη από κάθε άλλη φορά, από τους προηγούμενους μήνες ακόμη και χρόνια».

Ads

Όπως είπε η Μίνα Αντρέεβα, αναφερόμενη και στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το πρόσθετο πακέτο μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ, η θέση της Επιτροπής είναι ότι ένα πακέτο «αξιόπιστων» μέτρων (δηλ. τα συμφωνηθέντα ύψους 5,4 δισ. ευρώ) είναι «αρκετό» για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, εκτίμηση που «επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία για το 2015 που δημοσιοποίησε η Εurostat στις 21 Απριλίου». 

Παράλληλα η Μίνα Αντρέεβα επιβεβαίωσε τη «σημαντική πρόοδο» που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών, σημειώνοντας πως αυτή η πρόοδος είναι ικανή ώστε να ανοίξει πλέον η συζήτηση για το χρέος. Όπως σημείωσε οι επικεφαλής της αποστολής των δανειστών στην Αθήνα επιστρέφουν στη βάση τους, σε «πλήρη συνεννόηση» με τις ελληνικές αρχές και όλους τους θεσμούς, από όπου θα συνεχιστούν οι συζητήσεις.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στο «πνεύμα της συμφωνίας της 12ης Ιούλιου» δήλωσε η Αντρέεβα στηρίζοντας εμμέσως την ελληνική θέση που επιμένει στη συμφωνία του καλοκαιριού, αρνούμενη να κινηθεί πέρα και έξω από αυτή. «Η εργασία συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα και από τις έδρες των θεσμών. Η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με πίστη και προσήλωση έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», τόνισε.

Ads

Μοσκοβισί: Δεν χρειάζεται να είναι συγκεκριμένα τα προληπτικά μέτρα

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε πως βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, επισημαίνοντας και επισήμως τη θέση της Κομισιόν πως «δεν χρειάζεται να είναι συγκεκριμένα τα προληπτικά μέτρα». «Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι να νομοθετηθεί ένας μηχανισμός που θα είναι πολύ σαφής για το πως θα ενεργοποιούνται τα μέτρα».

Ο Πιερ Μοσκοβισί επισήμανε τα τρία σημεία που πρέπει να ολοκληρωθούν ώστε να κλείσει η αξιολόγηση:

  • Το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων και μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμοστεί πριν την αξιολόγηση. «Υπάρχει συμφωνία κατά 99% σε όλα τα μέτρα τα φορολογικά, ασφαλιστικά, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και κόκκινα δάνεια», είπε.
  • Ο μηχανισμός των προληπτικών μέτρων. Η θέση της Κομισιόν είναι σαφής πως αυτά δεν χρειάζονται καθώς όσα έχουν συμφωνηθεί θα έχουν αποτέλεσμα και η Ελλάδα θα πιάσει τους στόχους της. «Αυτό δείχνουν και τα αποτελέσματα της Eurostat» σημείωσε. Για τον μηχανισμό είπε πως αυτός θα πρέπει να είναι αξιόπιστος και αυτόματος και σε αυτό χρειάζεται περισσότερη δουλειά.
  • Ελάφρυνση του χρέους. «Εκτός από το κούρεμα του χρέους, εξετάζονται διάφορες επιλογές που έχουν να κάνουν με επιμήκυνση ή επιτόκια», είπε.

Όπως τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. «Είναι προς το συμφέρον όλων», είπε και πρόσθεσε πως σχετικά με το πρώτο μέρος της συμφωνίας, το πακέτο μέτρων δηλαδή, θα πρέπει να νομοθετηθεί άμεσα. «Δεν πρέπει να δημιουργείται ατμόσφαιρα κρίσης. Η ποιότητα της προόδου που έχει γίνει είναι πολύ καλύτερη από τους προηγούμενους μήνες ακόμη και χρόνια», σημείωσε.