Σε τρία διαδοχικά διαβήματα έχουν προβεί οι Ελληνικές προς τις Γερμανικές αρχές σχετικά με τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία Ελλήνων επιβατών που φθάνουν στα αεροδρόμια της Γερμανίας εξαιτίας των υπερβολικά αυστηρών ελέγχων που έχει επιβάλλει το Βερολίνο.

Η Αθήνα ζήτησε την παρέμβαση της Κομισιόν και το θέμα θα συζητηθεί σήμερα Τετάρτη, σε τριμερή συνάντηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ελλάδας και της Γερμανίας, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, αρμόδια για τη μεταναστευτική πολιτική Νατάσα Μπερτό.

Ερωτηθείσα σχετικά η Μπερτό σημείωσε ότι η Γερμανία είναι μία από τις χώρες που έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα και συγκεκριμένα στις πτήσεις από Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της παράτυπης μετανάστευσης.

«Η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις διαβεβαιώσεις που έχει λάβει από τη Γερμανία ότι τα εν λόγω μέτρα είναι στοχευμένα και περιορισμένα στα αυστηρώς αναγκαία προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια πολιτική και η εσωτερική ασφάλεια, ενώ ο αντίκτυπος στην ελεύθερη μετακίνηση θα είναι μικρός», δήλωσε η Μπερτό.

Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Γερμανία συνεργάζονται στενά και στο πλαίσιο αυτό μετά από επαφές που είχε η Επιτροπή σε πολιτικό επίπεδο, θα διεξαχθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων από την Επιτροπή, Ελλάδα και Γερμανία.

Η ταλαιπωρία των επιβατών από την Ελλάδα στα γερμανικά αεροδρόμια ξεκίνησε στις 12 Νοεμβρίου, καθώς οι Γερμανοί υποχρεώνουν τα αεροπλάνα από την Ελλάδα να προσγειώνονται σε ειδικές εξόδους και στη συνέχεια ελέγχουν όλους τους επιβάτες.

Το Βερολίνο επικαλείται την αυξημένη προσέλευση επιβατών χωρίς θεώρηση Σένγκεν. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας, από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, σε δειγματοληπτικούς ελέγχους σε πτήσεις από την Ελλάδα εντοπίστηκαν περίπου 1.000 παράνομες αφίξεις, αριθμός που χαρακτηρίζεται ως πολλαπλάσιος από όλες τις άλλες πτήσεις εντός της Σένγκεν.

Πηγή της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Γερμανίας δήλωσε στη Deutsche Welle ότι «αντιμετωπίζουμε τις πτήσεις από την Ελλάδα σαν να προέρχονται από τη Τουρκία ή την Αίγυπτο».

Η απόφαση της Γερμανίας θέτει, ωστόσο, σε κρίση την ίδια τη Συνθήκη Σένγκεν και κρίνεται ως πρόκληση δεδομένου ότι Γερμανοί αστυνομικοί βρίσκονται ήδη εδώ και λίγο καιρό και στα ελληνικά αεροδρόμια και ειδικά στο «Ελ. Βενιζέλος» καθώς η κυβέρνηση στο πλαίσιο της καλής συνεργασία αποδέχθηκε να υπάρχει αυτό το προληπτικό μέτρο που ζήτησε η Γερμανία.

Αναλυτές στη Γερμανία, συνδυάζουν την αυστηροποίηση των ελέγχων με τη γενικότερη πολιτική κατάσταση στη χώρα αυτή, δεδομένου ότι η εκτόξευση των ποσοστών του ξενοφοβικού AfD αλλά και οι πιέσεις που δέχεται η Άνγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό αναγκάζουν το Βερολίνο να μεταβάλλει στάση. Η κατάσταση, δε, δεν αποκλείεται να επιδεινωθεί εφόσον τελικά η Γερμανία οδηγηθεί σε νέες εκλογές.