Το ποσό των 317. 215 ευρώ θα λάβει η Ελλάδα για δραστηριότητες προώθησης των προϊόντων που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο. Η Κομισιόν ανακοινώντας τα σχετικά μέτρα, που θα είναι αναδρομικά από τις 11 Αυγούστου, εξήγησε πως η χρηματοδοτική συνδρομή της ΕΕ θα πρέπει να καλύπτει έως και το 10% κατ’ ανώτατο όριο του όγκου παραγωγής που διαθέτει στο εμπόριο κάθε οργάνωση παραγωγών.

Ads

Παράλληλα, οι παραγωγοί που δεν είναι μέλη οργάνωσης θα πρέπει να λάβουν το 50% των ποσών που προβλέπονται στο πλαίσιο της υφιστάμενης χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης. Η ΕΕ αναφέρει ότι αυτοί θα πρέπει να πληρούν τις ίδιες ή ανάλογες προϋποθέσεις με εκείνες που πληρούνται από τις οργανώσεις παραγωγών.

Έτσι για δραστηριότητες προώθησης, τέσσερις χώρες της ΕΕ (Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία) θα λάβουν 3 εκατομμύρια ευρώ, με την Ελλάδα να λαμβάνει στο πλαίσιο αυτό 317.215 ευρώ. Για δραστηριότητες απόσυρσης των προϊόντων η Κομισιόν θα διαθέσει 29,7 εκατομμύρια ευρώ. H προώθηση των προϊόντων θα γίνει στα κράτη μέλη βάσει της παραγωγής ροδακίνου εκάστου εξ αυτών το 2012.

 Για «ακόμη μια κοροϊδία για τους ροδακινοπαραγωγούς» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. «Πρόκειται για επανάληψη των γνωστών αποφάσεων της 11ης  Αυγούστου της Ε.Ε. που δεν αντιμετώπιζαν ούτε κατ’ ελάχιστον το πρόβλημα. Η Ε.Ε. όχι μόνο δεν δέχτηκε κανένα από τα αιτήματα των ελλήνων παραγωγών, αλλά τους αντιμετωπίζει ως επαίτες με τις πενταροδεκάρες που θα διαθέσει για την προώθηση των προϊόντων τους σε νέες αγορές. Ταυτόχρονα, βέβαια η απόφαση αποτελεί κόλαφο για την ελληνική κυβέρνηση, που μέχρι σήμερα παρακολουθεί τα γεγονότα, χωρίς να μπορεί  να  αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος και να αρθρώσει ένα διεκδικητικό λόγο στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε», σχολιάζει η πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ads

«Ο Κανονισμός της Ε.Ε. για τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών που δημοσιεύθηκε σήμερα διέψευσε τις μεγαλόστομες κυβερνητικές εξαγγελίες των προηγούμενων ημερών ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τον κλάδο», σχολίασε η ΔΗΜΑΡ.

«Εκτός αν το αρμόδιο Υπουργείο θεωρεί ικανοποιητικό ποσό τα 3 εκ. ευρώ που διατίθενται για δραστηριότητες προώθησης στην Ε.Ε. εκ των οποίων μόλις τα 317.215 ευρώ για την χώρα μας. Απαιτείται άμεση παρέμβαση από την ελληνική κυβέρνηση», συνέχισε η Αγίου Κωνσταντίνου ζητώντας την ενεργοποίηση της διαδικασίας για την αποζημίωση των παραγωγών από κοινοτικούς πόρους μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στρέψει τα πυρά του στην κυβέρνηση αναφορικά με την στάση που κρατά απέναντι στην Ρωσία υποστηρίζοντας τις κυρώσεις που επιβάλλει στην Μόσχα η ΕΕ. 

Η κυβέρνηση που είχε δεσμευτεί ότι οι αγρότες θα αποζημιωθούν από την Κομισιόν, ήδη από την αρχή της εβδομάδας που έγινε γνωστό ότι τα ελληνικά ροδάκινα έμεναν εκτός της λίστας με τα προϊόντα προς αποζημίωση, έσπευσε να καταλήξει σε σχέδιο για την δωρεάν διάθεσή τους στις ευπαθείς ομάδες. Όμως αυτό δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Μετά και τις σημερινές αντιδράσεις η ελληνική αντιπροσωπεία στην ΕΕ ζήτησε επανεξέταση του κανονισμού της Κομισιόν προτείνοντας η προώθηση να γίνει όχι βάσει της παραγωγής του 2012 αλλά βάσει των εξαγωγών του κάθε κράτους-μέλους στην Ρωσία.