Αεροσκάφος της χαμηλού κόστους εταιρείας Germanwings, θυγατρικής της Lufthansa, με 144 επιβάτες και 6 άτομα πλήρωμα συνετρίβη στη νότια Γαλλία. Οι γαλλικές αρχές επιβεβαίωσαν αυτό που όλοι φοβόντουσαν από το πρώτο λεπτό. Δεν υπάρχει κανείς επιζών. Ανάμεσά τους δυο βρέφη και 16 μαθητές από τη Γερμανία. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας ανακοίνωσε πως το αεροπλάνο, που ταξίδευε από Βαρκελώνη για Ντίσελντορφ, έπεφτε για περίπου οκτώ λεπτά. Η σύγκρουση ήταν τόσο ισχυρή που τα μεγαλύτερα συντρίμμια δεν ξεπερνούν το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου. Οι γαλλικές αρχές έχουν στα χέρια του το μαύρο κουτί, ενώ το σημείο της συντριβής έχει αποκλειστεί ώστε να διευκολυνθούν οι έρευνες. Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες από το σημείο. 

Ads

Το αεροσκάφος, τύπου Airbus A320, είχε απογειωθεί στις 08.55 από τη Βαρκελώνη με προορισμό το Ντίσελντορφ. Το αεροπλάνο εξέπεμψε σήμα κινδύνου στις 10:47 το πρωί ενώ βρισκόταν στα 5.000 πόδια. Λίγο αργότερα συνετρίβη. Τα συντρίμμια εντοπίστηκαν στο Ντιν-λε-Μπεν, στις γαλλικές Άλπεις, σε ύψος 2.000 μέτρων. Το σημείο δεν είναι προσβάσιμο οδικώς, ενώ τα συντρίμμια είναι διάσπαρτα σε μια έκταση πολλών τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Τα περισσότερα θύματα είναι Γερμανοί ενώ σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης περίπου 45 επιβαίνοντες ήταν Ισπανοί. Στο σημείο της συντριβής βρίσκεται ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ. Στο σημείο έσπευσε και ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών μαζί με Γερμανούς εμπειρογνώμονες. Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μίλησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έκανε λόγο για «ανείπωτη τραγωδία». Ο βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Λετίσια της Ισπανίας βρίσκονται στα Ηλύσια Πεδία, συνάντησαν τον Ολάντ στα Ηλύσια Πεδία.
 
image
Το Airbus A320 στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ

Βίντεο από το σημείο συντριβής

Διαβάστε επίσης:

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανείς επιζών επιβεβαίωσε ο υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας, Αλέν Βινταλί. Με αυτό το δεδομένο πρόκειται για το πιο πολύνεκρο δυστύχημα στη Γαλλία από το 1981 όταν 180 άτομα έχασαν τη ζωή τους επίσης σε αεροπορικό δυστύχημα στο Σαν Πιέτρο.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε μήνυμα του στο twitter έγραψε: «Θέλω να εκφράσω στις οικογένειες των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος την αλληλεγγύη μου. Είναι ένα πένθος, μια τραγωδία».

Αν και ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε πως «σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο» σχετικά με τα αίτια της συντριβής, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία ένδειξη σύνδεσης με τρομοκρατία αυτήν τη στιγμή».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας έγραψε ότι οι σκέψεις του συνοδεύουν αυτούς που φοβούνται ότι έχασαν συγγενείς στο δυστύχημα. 

Η Germanwings και η Lufthansa άλλαξαν τα χρώματα των λογότυπων σε γκρι και μαύρο.

Η Lufthansa σε μήνυμά της στο twitter αναφέρει: 

«Πρέπει να επιβεβαιώσουμε, με βαθύτατη λύπη, ότι η πτήση 4U 9525 της Germanwings από τη Βαρκελώνη στο Ντίσελντορφ υπέστη βλάβη πάνω από τις γαλλικές Άλπεις. Την πτήση εκτελούσε ένα Airbus A320 με 144 επιβάτες και έξι άτομα πλήρωμα. Η Lufthansa και η Germanwings άνοιξε τηλεφωνική γραμμή. Ο αριθμός 080011335577 είναι διαθέσιμος σε όλες τις οικογένειες των επιβατών για ενημέρωση και υποστήριξη. Όλοι στη Germanwings  και τη Lufthansa είναι σοκαρισμένοι και λυπημένοι από τα γεγονότα. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τις οικογένειες και τους φίλους των επιβατών και των μελών του πληρώματος». 

Επίσημη ανακοίνωση για το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα με τη συντριβή του αεροσκάφους της εξέδωσε και η Germanwings. «Η Germanwings βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσει ότι, σύμφωνα με τις τρέχουσες πληροφορίες, σήμερα (24 Μαρτίου 2015) και γύρω στις 11.00 το πρωί (τοπική ώρα), αεροσκάφος τύπου Airbus A320 της Germanwings ενεπλάκη σε περιστατικό, κοντά στη Νίκαια της Γαλλίας. Πρόκειται για την προγραμματισμένη πτήση με αριθμό 4U 9525 από τη Βαρκελώνη προς το Ντίσελντορφ. Στη λίστα επιβατών της πτήσης 4U 9525 ήταν εγγεγραμμένοι 144 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες. Η Germanwings πραγματοποιεί ενδελεχή έρευνα. Μέχρι την ολοκλήρωσή της, δεν είμαστε σε θέση να παρέχουμε περαιτέρω πληροφορίες. Η Germanwings θα δημοσιεύει νέα ενημερωτικά δελτία όποτε υπάρχουν επιπλέον διαθέσιμες πληροφορίες. Παρακαλούμε όπως ενημερώνεστε για κάθε νεότερη πληροφορία, μέσω της ιστοσελίδας www.germanwings.com».

#Germanwings Tweets