Διαμεσολαβητικό ρόλο για την επίλυση της ελληνικής οικονομικής κρίσης φέρεται να έχει αποφασίσει να παίξει ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, προτείνοντας ένα σχέδιο τύπου Μάρσαλ για την Ελλάδα.

Ads

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, Il Messangero, ο Ματτέο Ρέντσι έχει σκοπό να προτείνει, στους ευρωπαίους σοσιαλιστές, σήμερα στις Βρυξέλλες, την έγκριση ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ για την Ελλάδα, το οποίο θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των καταστρεπτικών συνεπειών της λιτότητας. Πρόσφατα και ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι είχε ταχθεί υπέρ ενός τέτοιου σχεδίου.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle κυβερνητικές ιταλικές πηγές διαρρέουν ότι ο Ρέντσι είναι διατεθειμένος να στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα στο αίτημά του για δραστική μείωση της λιτότητας αλλά επιθυμεί παράλληλα η Ελλάδα να δεσμευτεί ότι θα κάνει κάποιες μεταρρυθμίσεις «βασικής σημασίας». 

Η Ιταλική εφημερίδα La Reppublica αναφέρει ότι τα παραπάνω τη διαμεσολαβητική προσπάθεια της Ιταλίας συμφώνησαν ο Έλληνας και ο Ιταλός πρωθυπουργός σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία. Η Il Messangero προσθέτει ότι ο Ματέο Ρέντσι έχει στο θέμα της Ελλάδας και τη στήριξη του προέδρου της χώρας Σέρτζιο Ματταρέλλα που δήλωσε άμεσα ότι σέβεται το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος. 

Ads