Ο Αντόνιο Ταγιάνι, ευρωβουλευτής του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και μέλος της Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προηγείται σε ψήφους, μετά την ολοκλήρωση και του δεύτερου γύρου της ψηφοφορίας για την εκλογή νέου προέδρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ads

Ειδικότερα ο Ταγιάνι έλαβε 287 ψήφους (274 στον πρώτο γύρο), ο υποψήφιος των κεντροαριστερών Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα 200 (183 στον πρώτο γύρο). Ακολουθούν οι υποψήφιοι των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, των Πρασίνων, της Αριστεράς και της Ακροδεξιάς. 

Το Ευρωκοινοβούλιο διαθέτει συνολικά 751 μέλη. Η διαδικασία για την εκλογή του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου, προβλέπει πως μετά από τρεις γύρους στους οποίους απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, στον τέταρτο οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι θα δώσουν τη μάχη για απλή πλειοψηφία.

Σημειώνεται πως νωρίτερα, πριν τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου, ο Γκι Φέρχοφσταντ, επικεφαλής των Φιλελευθέρων, απέσυρε την υποψηφιότητά του και ανακοίνωσε τη συμμαχία της ευρωομάδας του με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με στόχο να εκλεγεί ο Ταγιάνι στην προεδρία του ευρωκοινοβουλίου.

Ads

Η τρίτη ψηφοφορία θα διεξαχθεί περίπου στις 21.00. 

Ζωντανή μετάδοση από το ευρωκοινοβούλιο

Κούλογλου: Αλλάζουν τα δεδομένα στο ευρωκοινοβούλιο

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις με την εκλογή του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως ανατρέπεται αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα, δηλαδή η συγκυβέρνηση Συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών «αλά γερμανικά». Όπως υπογραμμίζει τα δύο κόμματα οδηγούνται πλέον σε τροχιά σύγκρουσης.

«Είχαμε συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων: του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) με τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, άρα δεν υπήρχε μείζων αντιπολίτευση», ανέφερε και συνέχισε: «Αν σκεφτεί δε κανείς ότι η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη είναι οι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές και η τέταρτη οι Φιλελεύθεροι, έχουμε μια μεγάλη πλειοψηφία, υπέρ των μέτρων λιτότητας. Το πρόβλημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι ότι δεν έχει εξουσίες. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει μείζων αντιπολίτευση, γιατί τα δύο μεγάλα κόμματα, στην πραγματικότητα συγκυβερνούσαν.

Στον γενικότερο συσχετισμό, πέραν του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ΕΛΚ έχει δύο «πόστα», έναντι ενός των Σοσιαλδημοκρατών. ‘Εχει το πόστο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι Σοσιαλδημοκράτες τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου. Τώρα, οι Χριστιανοδημοκράτες θέλουν και τρίτο πόστο, του προέδρου του ΕΚ. Αυτό βάζει τα δύο κόμματα σε πορεία σύγκρουσης. Στο μεταξύ, ο Πιτέλα παίρνει σαφή θέση, λέγοντας ότι το ευρωκοινοβούλιο πρέπει να αντιταχθεί στις πολιτικές της λιτότητας».

Σχετικά με τους δύο υποψήφιους, Αντόνιο Ταγιάνι και Τζιάνι Πιτέλα, που είναι και οι δύο επικρατέστεροι για την προεδρία, ο Στέλιος Κούλογλου σημειώνει την κοινή ιταλική καταγωγή τους αλλά και τα πολιτικά στοιχεία που τους διακρίνουν. «Ο Ταγιάνι είναι ένας μετριοπαθής άνθρωπος, που καταλαβαίνει τις ανησυχίες του Νότου και δεν του αρέσει η λιτότητα, παρότι ανήκει στο ΕΛΚ. Από την άλλη ο Πιτέλα έχει εκφραστεί πολλές φορές θετικά για την Ελλάδα και τα ελληνικά θέματα.

Η προοδευτική Ευρώπη βλέπει την ελληνική κυβέρνηση σαν αναλαμπή μέσα σε μια μαύρη Ευρώπη, με ανερχόμενες δυνάμεις τους ακροδεξιούς Πολωνούς- μια κυβέρνηση που παίρνει μέτρα δικτατορικού χαρακτήρα- τους Ούγγρους και μεθαύριο τους ακροδεξιούς Ολλανδούς, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στην Ολλανδία, και ενδεχομένως τη Λεπέν στη Γαλλία. Εγώ σίγουρα θα ψηφίσω τον Πιτέλα στον Β’ γύρο και νομίζω και ένα κομμάτι της Αριστεράς, αν όχι όλοι. Πάντως η εκλογή ενός εκ των δύο σημαίνει ότι το κλίμα στο ΕΚ θα είναι πιο θετικό, απ’ ότι ήταν τα προηγούμενα δυόμισι χρόνια».