Στις κάλπες προσφεύγουν την Παρασκευή οι πολίτες της Ιρλανδίας προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν ή όχι συνταγματική μεταρρύθμιση, βάσει της οποίας θα επιτρέπονται οι γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα διεθνή ΜΜΕ, το δημοψήφισμα έχει μεγάλη συμβολική σημασία καθώς πραγματοποιείται σε μια χώρα βαθιά καθολική, ενώ με βάση τα στοιχεία τριών δημοσκοπήσεων, τα ποσοστά του «ναι»  κινούνται μεταξύ 53%-69%.

Εάν η πρόταση εγκριθεί, τότε η Ιρλανδία θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα στηρίξει τον γάμο ομοφυλοφίλων με δημοψήφισμα. Σημειώνεται πως πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Εντα Κένι έχει ζητήσει από τους πολίτες να στηρίξουν τη μεταρρύθμιση.

Αν και η Καθολική Εκκλησία τάσσεται κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων, αναλυτές εκτιμούν ότι τα σεξουαλικά σκάνδαλα στους κόλπους της -και η κάλυψή τους- έχουν πλήξει την εικόνα της Καθολικής Εκκλησίας στη χώρα.

Ads

Τους γάμους ομοφυλοφίλων στηρίζουν αρκετές διασημότητες, ανάμεσά τους οι ηθοποιοί Κόλιν Φάρελ και Κρις Ο’ Ντάουντ, καθώς και ο τραγουδιστής Χόζιερ (γνωστός από το «Take me to Church»). Στο στρατόπεδο του «ναι» και ο Μπόνο των U2, αν και ο τραγουδιστής ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει.