Με ανάμεικτες αντιδράσεις υποδέχτηκε ο μουσουλμανικός κόσμος το εξώφυλλο του ιστορικού τεύχους του Charlie Hebdo που κυκλοφόρησε σήμερα κι έγινε ανάρπαστο σε όλο τον κόσμο.  Αρκετές είναι οι έντονες αντιδράσεις για την εκ νέου απεικόνιση του Μωάμεθ, ωστόσο, παράλληλα πολύς είναι ο κόσμος που το είδε ως μήνυμα συγχώρεσης και ελευθερίας της έκφρασης.
 
 

Ads

Στην Τουρκία το δικαστήριο εξέδωσε εντολή προς τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να απαγορεύσουν την πρόσβαση σε όσες ιστοσελίδες παρουσιάζουν το πρωτοσέλιδο της σατιρικής εφημερίδας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, η εντολή εκδόθηκε την Τετάρτη από δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ, στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Νωρίτερα, η Αστυνομία είχε πραγματοποιήσει έλεγχο στο τυπογραφείο της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, στην Κωνσταντινούπολη, η οποία ήταν η μοναδική που αναδημοσίευσε τέσσερις σελίδες του τελευταίου τεύχους του Charlie Hebdo.
 
Μάλιστα η εφημερίδα απέκλεισε τον δρόμο που βρίσκονται τα γραφεία της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια. Στα γραφεία της εφημερίδας στην Άγκυρα ισλαμιστές διαδηλωτές κρέμασαν πανό σε έναν κοντινό τοίχο τα οποία έγραφαν: «Η πρόκληση του Charlie συνεχίζεται».
 
Το Ιράν καταδίκασε την Τετάρτη το «προκλητικό», όπως το χαρακτήρισε, σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ στο εξώφυλλο της γαλικής εφημερίδας Charlie Hebdo, χαρακτηρίζοντάς το ως προσβολή στο Ισλάμ. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Μαρζιέ Αφκάμ είπε ότι η δημοσιοποίηση του σκίτσου προκαλεί το θρησκευτικό συναίσθημα των μουσουλμάνων σε ολόκληρο τον κόσμο.
 
«Πιστεύω ότι θα είχαμε έναν πολύ πιο ασφαλή, πολύ πιο συνετό κόσμο εάν ξεκινούσαμε έναν σοβαρό διάλογο, μία σοβαρή συζήτηση για τις διαφορές μας και τότε θα βρούμε ότι αυτό που μας ενώνει είναι πολύ πιο σημαντικό από αυτό που μας χωρίζει» δήλωσε από την πλευρά του ο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Το Ιράν είχε καταδικάσει έντονα την επίθεση στα γραφεία της γαλλικής εφημερίδας τις προηγούμενες ημέρες.
 
Χθες στην Αίγυπτο ο Μεγάλος Μουφτής προειδόποίησε το Charlie Hebdo να μην δημοσιεύσει «ρατσιστικές» γελοιογραφίες λέγοντας ότι θα προκαλέσει νέο κύμα μίσους. Ο Σαουδάραβας Ιγιάντ Αμίν Μαντάνι, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, κατήγγειλε τα νέα σκίτσα «αυθάδεια, άγνοια και ανοησία».
 
Ωστόσο, πολύ εκπρόσωποι του μουσουλμανικού κόσμου είχαν σπεύσει από χθες να ζητήσουν ψυχραιμία εν όψει της έκδοσης της εφημερίδας. Οι κυριότερες μουσουλμανικές ενώσεις της Γαλλίας είχαν καλέσει τη μουσουλμανική κοινότητα μεταξύ άλλων «να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης».
 
Ανάρπαστο το τεύχος της Charlie Hebdo
 
Με σκίτσο του Μωάμεθ να κρατά δακρυσμένος επιγραφή με το σύνθημα «Je suis Charlie» και τίτλο «Ολα συγχωρήθηκαν» κυκλοφόρησε και έγινε ανάρπαστη η σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, μία εβδομάδα μετά την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση των τζιχαντιστών που στοίχισε τη ζωή 12 ανθρώπων.
 

Στη δεύτερη σελίδα του νέου τεύχους, ένα γράμμα προς τους αναγνώστες σημειώνει ότι το «Charlie έχει πολύ περισσότερους φίλους τώρα» ενώ ευχαριστεί τα εκατομμύρια των υποστηρικτών του που είναι «πραγματικά στο πλευρό μας, που ειλικρινά και βαθιά είναι Charlie». Ένα από τα καρτούν του νέου τεύχους έχει τίτλο «Keep Calm and Charlie On».

Ads

 
Τρία εκατομμύρια αντίτυπα τυπώθηκαν αρχικά σε μία έκδοση που σε κανονικές συνθήκες -κάθε εβδομάδα δηλαδή- πουλά 60.000 φύλλα. Ωστόσο, το τιράζ του αυξήθηκε από τρία σε πέντε εκατομμύρια φύλλα για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη ζήτηση στη Γαλλία, ανακοίνωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο η εταιρεία διανομής.
 
Η γαλλική σατιρική εφημερίδα εξαντλήθηκε σε όλα τα σημεία πώλησης στην Γαλλία, τα οποία θα ανεφοδιαστούν ξανά μέσα στην εβδομάδα. Αρκετοί ήταν και οι χρήστες του Twitter, οι οποίοι ανέφεραν ότι πήγαν από νωρίς στα περίπτερα και η εφημερίδα είχε εξαντληθεί.
 
Μεγάλες πωλήσεις και για την Κανάρ Ανσενέ, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα της Γαλλίας. «Εμπρός παιδιά, μην αφήσετε να σας σκοτώσουν» είναι ο τίτλος σε ένδειξη αλληλεγγύης με την Charlie Hebdo.