Οι συναντήσεις που είχε ο αμερικανός πρόεδρος με τους Ευρωπαίους ηγέτες στις συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ και της G7 έδειξαν πως ο Ντόναλντ Τραμπ απομακρύνεται από τη συνεργασία με την ΕΕ. Η απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα το οριστικοποίησε. Η Άνγκελα Μέρκελ είχε δώσει λίγες ημέρες νωρίτερα το σύνθημα της στροφής: «Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στους εταίρους της και πρέπει να πάρει την τύχη στα χέρια της». Αυτή τη στροφή σηματοδοτεί και η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα, η οποία θα διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Ads

Οι δύο πλευρές, με δεδομένη τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ, φέρονται έτοιμες να προσεγγίσουν η μία την άλλη και να παρακάμψουν, όσο αυτό είναι δυνατό, τις ΗΠΑ ενισχύοντας τις διμερείς σχέσεις τους. Η ΕΕ περιμένει πολλά από την Κίνα και ελπίζει το Πεκίνο να ανταποκριθεί σε αυτό το άνοιγμα, που αφορά όλα τα μεγάλα οικονομικά και εμπορικά θέματα, αλλά και τη συμφωνία για του Παρισιού για το Κλίμα.

«Η συμπεριφορά του αμερικανού προέδρου κακοποιεί τις διατλαντικές σχέσεις, αλλά μπορεί να ξυπνήσει την αποκοιμισμένη Ευρώπη», αναφέρει χαρακτηριστικά η γαλλική Le Figaro. «Με τη στάση του ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε αυτό που πολλοί θεωρούσαν αδύνατο: να βγάλει από τη μούχλα την Ευρώπη και να της δώσει την όρεξη να υπάρξει από μόνη της. Οσο βίαιο κι αν ήταν το ξύπνημα», προσθέτει η εφημερίδα.

Η Κίνα είναι έτοιμη για να συνεργαστεί με την Ευρώπη σε αυτή τη νέα εποχή που διαμορφώνεται με τη διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Η αρχή αναμένεται να γίνει με τη Συμφωνία για το Κλίμα και ίσως ακολουθήσει και μια συμφωνία για επενδύσεις. Στην ατζέντα της Συνόδου ΕΕ – Κίνας βρίσκονται επίσης θέματα ασφαλείας, κυβερνοασφάλειας και τρομοκρατίας, αλλά και το ζήτημα της Βόρειας Κορέας.

Ads

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται προσχέδιο της κοινής δήλωσης, το Πεκίνο θα συνεργαστεί με τις Βρυξέλλες απέναντι στον προστατευτισμό των ΗΠΑ, ώστε «να επιβεβαιωθεί η δέσμευσή τους απέναντι στην ιστορική Συμφωνία του Παρισιού και να επιταχυνθεί η συνεργασία για να την υλοποίησή της».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε πως η συμφωνία αποτελεί «διεθνή συνθήκη με νομικές δεσμεύσεις« και ότι «θα χρειασθούν πολλά χρόνια εάν οι ΗΠΑ θελήσουν να φύγουν», σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου του. «Η Ευρώπη είναι έτοιμη να αναλάβει την ηγεσία του κινήματος…Υπάρχουν ισχυρές προσδοκίες στον κόσμο, στη Αφρική, την Ασία, την Κίνα, να αναλάβει η Ευρώπη τα ηνία…δεν θα είναι και το τέλος της ανθρωπότητας εάν αποσυρθούν οι ΗΠΑ», δήλωσε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Ενέργεια Μάρος Σέφκοβιτς.

Οι ΗΠΑ εκπέμπουν το περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στον κόσμο και η απόσυρσή τους από τη Συμφωνία για το Κλίμα αποτελεί πολιτικό και κλιματικό χτύπημα, μετά την ευφορία που προκάλεσε η υπογραφή της από την προηγούμενη διοίκηση των ΗΠΑ. Παράλληλα σφραγίζει και επίσημα την απομάκρυνση της Αμερικής του Τραμπ από τις παραδοσιακές συμμαχίες.

Δεν είναι τυχαίο, όπως σημειώνει και η Deutsche Welle, πως η Άνγκελα Μέρκελ υποδέχθηκε την Τρίτη τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντα Μόντι και υπέγραψε πολλές εμπορικές συμφωνίες. Την Τετάρτη έκανε δεκτό τον πρωθυπουργό της Κίνας. Στόχος της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού ήταν η υπογραφή διμερών εμπορικών συμφωνιών και η συνεννόηση για τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, στην οποία ο Τραμπ γυρίζει την πλάτη.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ έγινε δεκτός με μεγάλες στρατιωτικές τιμές από τη Γερμανίδα καγκελάριο. Η επίσκεψη είχε οικονομικό περιεχόμενο, αλλά ήταν και συμβολική, μετά τη δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο και ότι οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία δεν είναι πλέον αξιόπιστοι σύμμαχοι.