Βολές εναντίον αξιωματούχων που κατά την γνώμη της επιχειρούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών της 8ης Ιουνίου, εξαπέλυσε η Τερέζα Μέι. 

Ads

Μιλώντας έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ μετά την επίσκεψή της στην Βασίλισσα Ελισάβετ για να της ανακοινώσει την διάλυση του κοινοβουλίου και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, η Μέι δήλωσε πως υπάρχουν κάποιοι στις Βρυξέλλες που δεν επιθυμούν την επιτυχία των διαπραγματεύσεων για Brexit: 

«Κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών, έχουμε δει πόσο δύσκολες είναι πιθανόν να γίνουν αυτές οι συνομιλίες. Η διαπραγματευτική θέση της Βρετανίας στην Ευρώπη έχει διαστρεβλωθεί στον ευρωπαϊκό τύπο, η διαπραγματευτική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει σκληρύνει και έχουν εκτοξευτεί απειλές ενάντια στην Βρετανία από Ευρωπαίους πολιτικούς και αξιωματούχους. Όλες αυτές οι ενέργειες έγιναν σε χρονική στιγμή που επελέγη σκοπίμως για να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών».

Σημειώνεται ότι η Τερέζα Μέι είχε συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το Brexit. Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε αποτυχημένη ενώ, σύμφωνα με διαρροές στον Τύπο, ο Γιούνκερ προειδοποίησε τη Μέι ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ είναι μια διαδικασία που δεν θα πετύχει. 

Ads

Η Μέι από την πλευρά της, δήλωσε αμέσως μετά η ΕΕ θέλει ένα «διαζύγιο» που θα βγει υπέρ της και κάλεσε το λαό να την ψηφίσει για να της δώσει διαπραγματευτική δύναμη. Επιπλέον σχολίασε ότι δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος στις διαπραγματεύσεις. 

Σήμερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι η Μέι «είναι ζόρικη». «Σέβομαι βαθύτατα την πρωθυπουργό της Βρετανίας. Μου αρέσει ως άνθρωπος», πρόσθεσε ο Γιούνκερ. Πάντως έσπευσε να προσθέσει: 

«Δεν νομίζω ότι ο Ντέιβιντ Ντέιβις είχε δίκιο όταν απείλησε ότι είναι έτοιμος να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις. Η εμπειρία μου στην πολιτική λέει ότι πάντοτε εκείνοι που αποχωρούν πρέπει να επιστρέψουν».

Πρόκειται για μια απάντηση στις δηλώσεις του Ντέιβιντ Ντέιβις, Βρετανού υπουργού που είναι αρμόδιος για το Brexit, ο οποίος είπε ότι στην περίπτωση αποχώρησης του Λονδίνου από αυτές χωρίς την επίτευξη συμφωνίας η Βρετανία δεν θα πληρώσει τίποτα.

Σε κάθε περίπτωση και οι δυο πλευρές δείχνουν ετοιμοπόλεμες ενώ οι διαπραγματεύσεις για το Brexit φαίνεται ότι θα διεξαχθούν σε… δύσκολο γήπεδο.